13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

«Οι τιμές του 2007 είναι πολύ χαμηλές»…

      Pin It

Δεν έχει τέλος η κοροϊδία με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, καθώς το ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει λόγος μείωσής τους. Το τελευταίο «επεισόδιο» παίχτηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η προσφυγή 13 πολιτών που ζητούν την ακύρωση της άρνησης της κυβέρνησης να εκδώσει (ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο 1249/1982) απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ και του δικηγόρου του Δημοσίου.

 

Σωτ. Ρίζος (πρόεδρος ΣτΕ): Οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τι απαντάτε;

 

Δικηγόρος Δημοσίου: Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών.

 

Σωτ. Ρίζος: Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένας ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης.

 

Σε ό,τι αφορά το θέμα την αναπροσαρμογής, το Δημόσιο, μέσω του δικηγόρου του, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει δέσμια υποχρέωση για αναπροσαρμογή ανά διετία» κι αυτό διότι κατά τον νομικό εκπρόσωπο του Δημοσίου «η έννοια του νόμου δεν είναι ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά ανά διετία, αλλά είναι ότι πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων». Παράλληλα, ανέφερε ότι η τρόικα είχε ζητήσει να ανεβούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν. Ο δικηγόρος των δεκατριών πολιτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ υποστήριξε ότι: «Η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στη φοροδοτική τους ικανότητα». Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, «δεν μπορεί η Πολιτεία να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες». Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

 

Μετά το πέρας της συζήτησης, η ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

 

Μαρία Δήμα

 

Scroll to top