Venizelos-Euaggelos-Pasok

13/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο Δίκτυο κατά Βενιζέλου

Χωρίς παπανδρεϊκούς και εκπλήξεις η ανακοίνωση της Γραμματείας για το συνέδριο, την ώρα που 200 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από συνδικαλιστικό και Νεολαία καθώς και πρώην υπουργοί και βουλευτές επιβεβαίωσαν τη ρήξη τους με τη συγκυβέρνηση.
      Pin It

Πριν προλάβει να καταλαγιάσει η σφοδρή αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από βουλευτές και υπουργούς του κόμματός του, όπως εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, παρά την προσπάθεια να δείξει πυγμή έναντι των διαφωνούντων μέσω διαρροών στον κυριακάτικο Τύπο, δέχεται νέο ράπισμα για τις επιλογές και τη στρατηγική της.

Συγκεκριμένα, περίπου διακόσια άτομα, πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη προερχόμενα από τον συνδικαλιστικό τομέα, τη Νεολαία και κοινωνικούς φορείς, όλοι τους με αναφορές στον σοσιαλιστικό χώρο, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επαναβεβαιώνοντας, πρώτον, τη ρήξη τους με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και, δεύτερον, ανακοινώνοντας την απόφασή τους να προχωρήσουν στη συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου.

Η «πρωτοβουλία των χιλίων»

Πρόκειται ουσιαστικά για την απόκτηση οργανωτικών χαρακτηριστικών της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας των 1.000» για την οποία είχε γράψει η «Εφ. Συν.», με σκοπό, τότε, τη συγκέντρωση αντίστοιχου αριθμού υπογραφών από στελέχη που αντιτάσσονται στη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε «κατ’ επίφαση» κεντροαριστερό κόμμα και «παραπληρωματικό μόρφωμα» της Ν.Δ.

Ως κύριο αίτημα της πρωτοβουλίας που συμφωνήθηκε προχθές προβάλλουν την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας, άρα και κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να ηττηθεί η πολιτική που εφαρμόζουν οι σημερινές ηγεσίες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα μέσα από την ανασυγκρότηση της ευρύτερης σοσιαλιστικής παράταξης να προκύψει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεταξύ τους συνομιλίες οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια αναγνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πολιτική περίοδο και θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εργαστεί για τη διαμόρφωση τέτοιου χαρακτήρα προγραμματικών συμμαχιών.

Στον πυρήνα της κίνησης, που προγραμματίζει διασκέψεις σε όλη την Ελλάδα με κατάληξη τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου ώς τις αρχές του 2015, ανήκουν οι Σπύρος Παπασπύρου, πρώην πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΕΒΕ, Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος ΤΕΕ, Βασίλης Βαλασόπουλος, δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Δέδες, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Θανάσης Παπαγεωργίου, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Τζιόλας, πρώην υπουργός, Τάνια Καραγιάννη, συνδικαλίστρια ΑΔΕΔΥ, και Παναγιώτης Κορμάς, μέλος Αριστερής Πρωτοβουλίας. Επιπλέον στηρίζουν ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος, ο Πέτρος Σφηκάκης από την πολιτική κίνηση Π80, τα αυτοδιοικητικά στελέχη Ταξιάρχης Κλαπάνης (Στερεά Ελλάδα) και Βασίλης Κωνσταντόπουλος (Ηλεία), ο συνδικαλιστής στην Περιφέρεια Αττικής Ηλίας Δόλγηρας, ο οικονομολόγος Γιάννης Αντώνενας, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς (φοιτητές, νέοι επιστήμονες κτλ).
Στο μεταξύ, από τη Χαριλάου Τρικούπη ανακοινώθηκε χθες -έπειτα από πολλές αναβολές, ενδεικτικές της δυστοκίας που σημειώνεται στις σχετικές διαβουλεύσεις- η Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Στο επιτελικό όργανο μετέχουν 32 στελέχη, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κινήσεων της Κεντροαριστεράς, υποψήφιοι της Ελιάς στις ευρωεκλογές και στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μόνο η Μπατζελή

Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μόνο η Κατερίνα Μπατζελή θεωρείται παπανδρεϊκής επιρροής, ήταν όμως υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά τον Μάιο. Στη Γραμματεία δεν υπάρχει εκπροσώπηση των προσφάτως αποχωρησάντων της ΔΗΜΑΡ (ομάδα Λυκούδη) τους οποίους «πολιορκεί» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λάβουν μέρος. Εξάλλου, ο Σπύρος Λυκούδης θα προβεί στις 20 Οκτωβρίου στην ίδρυση πολιτικής κίνησης. Ως νέα ένταξη καταγράφεται η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, πρώην στέλεχος των Οικολόγων.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr

Scroll to top