13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τιμώνται Βούλγαρης, Παπαστάθης, Ζουμπουλάκη, Συνοδινού

      Pin It

Τέλος καλό, όλα καλά. Το σίριαλ με το αν θα βραβευτούν στο επικείμενο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου) τα τέσσερα πρόσωπα που είχε επιλέξει ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ., Γιάννης Σμαραγδής, την περίοδο που είχε μείνει μόνος του (εκκρεμούσε ο διορισμός του Δημήτρη Εϊπίδη στη θέση του γενικού διευθυντή) έληξε. Οντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του φεστιβάλ, θα τιμηθούν ο Παντελής Βούλγαρης, ο Λάκης Παπαστάθης, η Βούλα Ζουμπουλάκη και η Αννα Συνοδινού.

 

Ηταν ένα θέμα που προκάλεσε αμηχανία και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Κατ’ αρχάς ο Τύπος ουδέποτε είχε ενημερωθεί επίσημα για την «απόφαση» του Γιάννη Σμαραγδή. Μόνο το «ΒΗΜΑ» είχε τη σχετική πληροφορία. Οταν επιτέλους διορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού ο Δημήτρης Εϊπίδης και ανέλαβε πάλι τα καθήκοντά του, προφανώς μη θέλοντας να νομιμοποιήσει μια «αυθαίρετη» απόφαση του Δ.Σ., έστειλε τη βράβευση των τεσσάρων παραπάνω προσωπικοτήτων στο «ψυγείο». Για λόγους οικονομικούς, άφησε να εννοηθεί.

 

Ακολουθησε οργισμένη αρθρογραφία στο «ΒΗΜΑ» του κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη και μια πικρή επιστολή του Λάκη Παπαστάθη. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Δημήτρης Είπίδης το ξανασκέφτηκε. Υστερα από προσωπικές επαφές του με Λάκη Παπαστάθη και Παντελή Βούλγαρη, ανακοίνωσε ότι η πρωτοβουλία του Γιάννη Σμαραγδή τελικά θα γίνει. Αλλωστε, φέτος το φεστιβάλ γιορτάζει και τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής ταινίας μυθοπλασίας (1914).

 

Τα τέσσερα τιμώμενα πρόσωπα δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις:

 

• «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι απ’ τους αγαπημένους Ελληνες σκηνοθέτες, με πολυάριθμα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τόσο το έργο του όσο και η πολύτιμη προσφορά του ίδιου στον κινηματογράφο έχουν διαχρονική παρουσία στη διοργάνωση», τονίζεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ. Αλλωστε έχει ήδη τιμηθεί με το μεγάλο βραβεόο του θεσμού, τον Χρυσό Αλέξανδρο, και έχει οργανωθεί αφιέρωμα στο έργο του.

 

• «Πολυπράγμονα κινηματογραφιστή, με σπουδαίο έργο τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στη μυθοπλασία, που μέσα από την εκπομπή “Παρασκήνιο” ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, ενώ έδωσε βήμα να ξεχωρίσουν σημαντικοί Ελληνες ντοκιμαντερίστες», χαρακτηρίζει τον Λάκη Παπαστάθη το φεστιβάλ. Ταινίες του έχουν βραβευθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αφιέρωμα για το «Παρασκήνιο» και τη σχέση του με τη λογοτεχνία.

 

• Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Βούλα Ζουμπουλάκη είχε και αξιόλογη κινηματογραφική παρουσία, όπως στη «Στέλλα» του Κακογιάννη. Ενώ και η κορυφαία τραγωδός Αννα Συνοδινού συνεργάστηκε στον κινηματογράφο με καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.ά.

 

Scroll to top