lagarde-thema

13/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τα κεφάλια μέσα και στο Μνημόνιο!»

Η Κρ. Λαγκάρντ ψαλίδισε τις προσδοκίες της κυβερνητικής αντιπροσωπείας για αλλαγή πολιτικής και το μετέωρο βήμα στις αγορές.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

«Ηρθε ο Χαρδούβελης και μου είπε ότι θα βγει από το Μνημόνιο» REUTERS/ Yuri Gripas

«Ηρθε ο Χαρδούβελης και μου είπε ότι θα βγει από το Μνημόνιο»
REUTERS/ Yuri Gripas

«Πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια έβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας την ελληνική αντιπροσωπεία για τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγχείρημα πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

 

Χωρίς περιστροφές και φιοριτούρες, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της διεμήνυσαν στους Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Στουρνάρα και Σ. Παπασταύρου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις.

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία άκουσε από «πρώτο χέρι» και τις απόψεις των διοικούντων του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να διακόψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης και απευθυνθεί στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών της διετίας 2015-2016.

 

Οπως ανακοινώθηκε από το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντικείμενο την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τα «πιθανά επόμενα βήματα», η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους Ελληνες αξιωματούχους για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

 

Η ίδια, επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση και πρόσθεσε:

 

«…Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».

 

Πάντως, εδώ και μέρες η κ. Λαγκάρντ φρόντισε να στείλει τα μηνύματά της στην Αθήνα, συστήνοντας στη χώρα μας να λάβει «προληπτική στήριξη» από το ΔΝΤ, που μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε:

 

«Προφανώς κάθε χώρα, άρα και η Ελλάδα, έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει και πώς επιθυμεί να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση… Πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει και να πετύχει διαρκή ικανοποιητικά αποτελέσματα, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν λάμβανε προληπτική στήριξη. Αρα, μιλάμε για μια μετεξέλιξη της σχέσης (σ.σ.: με το ΔΝΤ), αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να προχωρήσει η χώρα τελικά μόνη της».

 

Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ότι Προληπτική Γραμμή Ρευστότητας (PLL) παρέχεται για 6 μήνες έως 2 χρόνια και στη βοήθειά της έχουν καταφύγει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και το Μαρόκο. Αντίστοιχο μηχανισμό προληπτικής γραμμής ρευστότητας διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Και οι δύο μορφές προληπτικής στήριξης συνοδεύονται από όρους και υποχρεώσεις, άρα οδηγούν σε «μίνι» μνημόνιο.

 

Στο Eurogroup

 

Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να λάβει ο κ. Χαρδούβελης και στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου σταδιακά φαίνεται να μετατοπίζεται το κέντρο των εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα και την επικείμενη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

 

Αυτή είναι άλλωστε και η εκτίμηση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθούν στενά το θέμα.

 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stres tests για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 4 συστημικές της χώρας μας.

 

Επόμενος σταθμός, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί πριν από το eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Γι’ αυτό άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.

 

Scroll to top