Dijsselbloem-Jeroen

13/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

«Καμπανάκι» Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα

Επιφυλακτικός σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα της τρόικας εμφανίσθηκε ο  επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στη μέση της αξιολόγησης.
      Pin It

Θολώνει τα νερά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης είπε πως «είναι ακόμη νωρίς για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος», καθώς «είμαστε στη μέση της αξιολόγησης και υπάρχουν ακόμη δόσεις που πρέπει να εκταμιευτούν». Αναφερόμενος στο χρέος πρόσθεσε: «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας για τις αποκλίσεις  στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015 και την ευελιξία που μπορεί να επιδείξει η ΕΕ, ο  ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε : «Οι αριθμοί που προέρχονται από το Παρίσι δεν είναι ελπιδοφόροι, αλλά ας αφήσουμε την τελική αξιολόγηση στην Επιτροπή».
Ο ίδιος, πρόσθεσε πως η ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί όπου απαιτείται, ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και της Ιταλίας εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΕ όχι εκτός αυτών.

Να μην επαναπαύεται κάλεσε την Γερμανία ο Ντάισελμπλουμ

«Δεν μπορεί να κοιτάζει κανείς αυτάρεσκα πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έκανε πριν από χρόνια. Πρέπει να κοιτάζει μπροστά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κανείς κάθε δέκα ή είκοσι χρόνια», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην Frankfurter Allgemeiner Zeitung, αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας Hartz IV, η οποία έγινε στην Γερμανία πριν από μια δεκαετία και θεωρείται το θεμέλιο για την σταθερή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επαινεί τις μικρότερες χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και τις χώρες σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες, όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια εφήρμοσαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και όλες επέστρεψαν στην ανάπτυξη. Κάποιες μεγάλες χώρες δεν έχουν όμως προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Προφανή παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά επίσης και η Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτει.

 

Σχετικά θέματα:

Στο Eurogroup ο Χαρδούβελης μετά τον «πάγο» του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα παραμείνει με άλλους όρους

 

efsyn.gr

Scroll to top