14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελική παραγγελία για την κακοποίηση ζώων

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί από τους δικαστικούς λειτουργούς την αυστηρή τήρηση των νόμων και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

EUROKINISSI/ BAΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

EUROKINISSI/ BAΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

«Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας». Με αυτήν τη φράση στο διά ταύτα της παραγγελίας της για την προστασία των ζώων (κυρίως των αδέσποτων), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητά την αυστηρή τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, μετά την πρόσφατη ένταση των φαινομένων θανάτωσης, κακοποίησης και βασανισμού τους.

 

Συγκεκριμένα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας, με εγκύκλιό της προς τους εισαγγελείς Εφετών, ζητάει την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας (Ν.4039/2012) και σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η παραβίασή της, να γίνονται συλλήψεις και να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, εάν συντρέχουν οι όροι της. Προηγουμένως, όπως αναφέρεται, πρέπει να εξετάζεται άμεσα κάθε σχετική πληροφορία-καταγγελία, «από όπου κι αν προέρχεται» (συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου).

 

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (με εξαίρεση τους θεραπευτικούς σκοπούς από κτηνιάτρους), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, η μονομαχία μεταξύ ζώων, καθώς και σεξουαλική εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος.

 

Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

 

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρει ότι αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

 

Τέλος, η κυρία Κουτζαμάνη αναφέρεται στις ποινικές και χρηματικές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού κ.λπ. ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση, ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση και χρηματική ποινή από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

 

Scroll to top