14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλληλεγγύη στο Κομπάνι

Οι Ελληνες και οι Κούρδοι, που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησαν να σταματήσει η αιματοχυσία στην πολιορκημένη πόλη.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Η Αϊχάν, μια μεσόκοπη μητέρα, κουρδικής καταγωγής, εκλιπαρεί για ανθρωπιστική βοήθεια

H φωνή της είναι σπαρακτική. Ξεσπάει ζητώντας, στη γλώσσα της, να σταματήσει η αιματοχυσία στην κουρδική πόλη Κομπάνι και εκλιπαρεί για ανθρωπιστική βοήθεια. Ονομάζεται Αϊχάν. Είναι μια μεσόκοπη μητέρα κουρδικής καταγωγής, η οποία ξεριζώθηκε από το σπίτι της στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα.

 

Τη συναντούμε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην οποία καλεί η Κοινή Διπλωματική Επιτροπή των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων. Είναι κι εκείνη καθισμένη κάτω στην άσφαλτο, επί της οδού Βασ. Σοφίας, στο ύψος της Βουλής, και φωνάζει συνθήματα, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, Κούρδοι και Ελληνες, ενώ μπροστά τους τον δρόμο κλείνουν παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ.

 

«Τα παιδιά μας πεθαίνουν. Γίνονται κομμάτια. Τις γυναίκες μας τις πουλάνε στις λαϊκές αγορές. Βομβαρδίζουν τα παιδιά μας. Χθες το βράδυ έριξαν χημικά στα παιδιά μας», μας λέει και ξεσπάει σε λυγμούς. «Εμείς δεν φεύγουμε και αφήνουμε την πατρίδα μας και τα σπίτια μας λόγω της φτώχειας. Εμείς είμαστε πρόσφυγες», συμπληρώνει.

 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, συνομιλούμε με τη Ρόσα. Εχει φτάσει στην Ελλάδα μόλις μία μέρα πριν. Εχει φύγει από το πολιορκημένο Κομπάνι. «Είναι δραματική η κατάσταση στο Κομπάνι. Ο κόσμος φεύγει γιατί φοβάται τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τον αποκεφαλισμό. Πολλοί είναι στα τουρκικά σύνορα, αλλά δεν τους αφήνει η Τουρκία να περάσουν. Η Τουρκία τούς ρίχνει νερό και δακρυγόνα, ενώ, επειδή η περιοχή είχε νάρκες, πολλοί πάτησαν νάρκες που εξερράγησαν. Αρκετοί έχουν καταφέρει να περάσουν στην Τουρκία, αλλά εκεί δεν βρίσκουν πού να μείνουν. Οι περισσότεροι είναι στα πάρκα και στους δρόμους. Πολλοί έφυγαν παίρνοντας μαζί τους μόνο ό,τι φορούσαν πάνω τους», μας λέει.

 

«Δεν θέλουμε πόλεμο»

 

«Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο. Θέλουμε το Κουρδιστάν να είναι ελεύθερο. Μόνο αυτό θέλουμε», αναφέρει ο Τζαμάλ, ο οποίος ζει στην Ελλάδα 14 χρόνια, την ώρα που η οικογένειά του παραμένει στην Τουρκία. «Προχθές πέθαναν δύο δικοί μου άνθρωποι, συγγενείς της μάνας μου. Η θεία της μάνας μου και το παιδί της. Τους σκότωσαν οι ίδιοι που επιτίθενται στο Κομπάνι. Με μια βόμβα. Δεν ξέρεις πότε και ποιος θα σου πετάξει μια βόμβα», μας λέει.

 

«Το Κομπάνι είναι το Μεσολόγγι μας και θα νικήσει», τονίζει ο καρδιολόγος Ιεμπραχέμ Μουσλέμ και επισημαίνει: «Ζητάμε να ανοίξει μια ανθρωπιστική δίοδος άμεσα. Ζητάμε να σταλεί βοήθεια στους μαχητές. Ζητάμε η Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη του ISIS».

 

Την αλληλεγγύη στους «ελεύθερους πολιορκημένους του Κομπάνι» εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να συμπαρασταθεί έμπρακτα στον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία».

 

Scroll to top