xrimatistirio

14/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά… ανάπτυξης spread και Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.000 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση που ξεπερνά το 5%, την ώρα που η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξάνεται πάνω από το 7%, καθώς οι Ευρωπαίοι διατηρούν επιφυλάξεις για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
      Pin It

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για την έξοδο από το μνημόνιο και να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για κινδυνολογία που κάνει κακό στη χώρα, ωστόσο όπως δείχνουν οι… αριθμοί, η συζήτηση για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο είναι αυτή που οδηγεί σε βουτιά το Χρηματιστήριο και αυξάνει τα spreads.

Συγκεκριμένα, η οικονομική αγορά δείχνει να αντιλαμβάνεται τον σκεπτικισμό που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. σχετικά με το σχέδιο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από τον μηχανισμό του μνημονίου, όπως διατυπώθηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup, τόσο από τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, όσο και από αυτές του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη χρηματιστηριακή αγορά παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση του κλίματος, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν υψηλές απώλειες, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 7,00%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από λίγο είχε αυξηθεί στο 7,03%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (περιθώριο) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση υποχωρεί στο 0,87%) να διευρυνθεί στο 6,16% από 5,78%, ενώ σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 και διαμορφώνεται στις 954, 48 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,23%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 101,60 εκατ. ευρώ.

 

 

Διαβάστε σχετικά:

• Το Eurogroup έκοψε τα φτερά που είχε ψαλιδίσει το ΔΝΤ 

•  «Παγώνει» την έξοδο από το μνημόνιο ο Ντάισελμπλουμ

 

 

efsyn.gr

Scroll to top