14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωθυπουργός της πόλωσης

Με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε εποχές ΕΡΕ επιτέθηκε ο Αντ. Σαμαράς στον Αλέξη Τσίπρα, εκνευρισμένος από την εξέλιξη στην υπόθεση ενδεχόμενου χρηματισμού βουλευτών.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Την πόλωση και την επιστροφή στις παλιές εποχές της Δεξιάς, όσον αφορά τη φρασεολογία, αντιλαμβάνεται ως λύση στο αδιέξοδό του ο Αντ. Σαμαράς ΑΜΕ/ΜΠΕ

Την πόλωση και την επιστροφή στις παλιές εποχές της Δεξιάς, όσον αφορά τη φρασεολογία, αντιλαμβάνεται ως λύση στο αδιέξοδό του ο Αντ. Σαμαράς
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Σε ατραπούς που παραπέμπουν χρόνια πίσω, στις πιο ταραγμένες περιόδους της πολιτικής ιστορίας, πέρασε η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη, για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί δωροδοκία βουλευτών, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και την πρωτοφανή κατηγορία ότι είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας».

 

Η επίθεση του πρωθυπουργού, στον απόηχο της σκληρής αντιπαράθεσης που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κλείσιμο της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ανεβάζει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο και μάλιστα τρεις μήνες πριν από τη συνταγματικά προβλεπόμενη έναρξη της διαδικασίας για τις προεδρικές εκλογές. Και η συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου, θα είναι ανάλογη τις επόμενες ημέρες.

 

«Χαιρετίζω τους δικαστές»

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής: «Χαιρετίζω την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τα άθλια υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών. Μόλις προχθές, είχα καταγγείλει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, για πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης του φρονήματος και σπίλωσης της συνείδησης όσων βουλευτών θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να τεκμηριώσει αμέσως τις καταγγελίες του με ονόματα και στοιχεία. Διαφορετικά, αποκαλύπτεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας, σε κρίσιμες για τον τόπο στιγμές».

 

Η επιλογή του μεγάρου Μαξίμου να φέρει τη σύγκρουση στο πεδίο της προεδρικής εκλογής, με μετωπική του κ. Σαμαρά στον κ. Τσίπρα, δημιουργεί συνθήκες πόλωσης μακράς διάρκειας, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει προσωπικά το ρίσκο αυτής της αναμέτρησης. Στη γραμμή της μετωπικής κινήθηκε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος τονίζοντας σε δήλωσή του ότι η εισαγγελική έρευνα «θα αποκαλύψει το μέγεθος της θεσμικής αθλιότητας εκείνων που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή τη στρατηγική της εφόδου για την ποθητή κατάληψη της εξουσίας».

 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, τη στιγμή που το τοπίο στο κρίσιμο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την έξοδο από το Μνημόνιο παραμένει θολό. Η λύση που θέλει η κυβέρνηση, με βάση το σχέδιο που έχει παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, για την ώρα φαίνεται ότι συναντά έντονες επιφυλάξεις, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε το μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προλάβει νέο κύκλο αντιδράσεων στο εσωτερικό της, επισπεύδοντας όλα τα θετικά μέτρα, παρ’ ότι αυτά είναι υπό την αίρεση της τρόικας.

 

*Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κυβερνητικών ενεργειών στο νομοθετικό πεδίο και παράλληλα να τονώσει το μήνυμα εξόδου από το Μνημόνιο.

 

*Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μπαράζ προαναγγελιών για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ με μείωση των αντικειμενικών τιμών του χρόνου, ελαστικοποίηση του ελέγχου «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων, επιμήκυνση των δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο και υπόσχεση ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

*Σήμερα το πρωί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα παραστούν στην πανηγυρική παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας στο Ζάππειο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Κοινή τακτική

 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην τακτική τους μέχρι τις προεδρικές εκλογές, στην οποία θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημα είναι η πίεση που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εικόνα πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «απειλεί τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων και δανειστών». Το κρισιμότερο όμως είναι ότι επιβαρύνεται η θέση της κυβέρνησης στο εσωτερικό, καθώς το εγχείρημα της προεδρικής πλειοψηφίας δεν έχει καμιά τύχη εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα του χρέους.

 

Το θέμα της βιωσιμότητας, μετά τα τελευταία μηνύματα από το ΔΝΤ και το Eurogroup, πάει σε καταλληλότερο χρόνο και για την ώρα η κυβέρνηση ποντάρει στην αλλαγή του πλαισίου επιτήρησης, με τη διακριτική αποχώρηση του ΔΝΤ και την παραχώρηση της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, με αυστηρούς όρους, από την Ε.Ε.

 

Η πρόωρη όξυνση αναμένεται να εντείνει την πίεση προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς βρίσκονται στο μέσον της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο νέα ανοίγματα, επισείοντας την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως οι πιέσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν αισθητές και στον επιχειρηματικό κόσμο, που το τελευταίο διάστημα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ραγδαία με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόντρα».

 

Η Σ. Βούλτεψη επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ βάλλοντας ταυτοχρόνως και κατά του προέδρου του κόμματος: «Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε την αθλιότητα Τσίπρα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «και ο τελευταίος Ελληνας πια έμαθε ότι ο “κουμπαράς” του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος μόνο με ψεύδη, συκοφαντίες και ύποπτες καταγγελίες».

 

Μπαράζ ανακοινώσεων

 

Ακολούθησε και δεύτερη ανακοίνωση κατά του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά, ως απάντηση στη δήλωση ότι αν ο κ. Τσίπρας προσκληθεί από τον κ. Σαμαρά θα πάει και θα του ζητήσει να παραιτηθεί: «Ρεσιτάλ αθλιότητας σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις αθλιότητες Σκουρλέτη, ήρθαν οι αθλιότητες Παππά. Ο κ. Τσίπρας πρώτα αυτοπροσκαλείται και μετά έχει το θράσος να δηλώνει, διά του στενότερου συνεργάτη του, ότι στο ραντεβού που… έκλεισε μόνος του, θα ζητήσει… παραίτηση του πρωθυπουργού! Ολα αυτά με πρόσφατη την ψηφοφορία στη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκε η δεδηλωμένη. Ο ξεπεσμός δεν έχει όρια». Ακολούθησε και τρίτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η διαλεύκανση των αστήρικτων καταγγελιών τους θα δείξει και τους συκοφάντες».

 

…………………………………………

 

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για πιθανότητα δωροδοκίας εν όψει προεδρικής εκλογής

 

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «δωροδοκίας βουλευτή» διέταξε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρεμβαίνοντας στις αναφορές του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, περί συγκέντρωσης χρημάτων από επιχειρηματίες για να αναδειχτεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, αν και η δήλωση του κ. Σκουρλέτη ήταν επίκληση δημοσιεύματος για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μέγκα», είπε επί λέξει: «Εγώ διάβασα σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπάρχουν κάποιοι φίλοι σας επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν βγάλει κουμπαρά υπέρ αυτού του σκοπού. Για να μαζέψουν τους 180. Ετσι διάβασα».

 

Η κυρία Κουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστή η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας βουλευτή.

 

Η εντολή της προκαταρκτικής έρευνας δόθηκε στον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, Παναγιώτη Καραγιάννη, ο οποίος με τη σειρά του θα την αναθέσει σε αντεισαγγελέα Εφετών.

 

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει ενώπιον του αρμόδιου για την έρευνα εισαγγελέα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βέβαια, σύμφωνα με την επίμαχη αναφορά του, θα προσκομίσει το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top