14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΙΒΕΡΙΑ

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ζητούν οι νοσηλευτές

Σύμφωνα με στοιχεία της Afri-Dev.Info, η Λιβερία διαθέτει περίπου 50 γιατρούς σε σύνολο πληθυσμού 4,2 εκατομμυρίων, δηλαδή -κατά μέσο όρο- σε 10.000 πολίτες αντιστοιχεί... 0,1 γιατρός!.
      Pin It
 Νοσηλευτές με ειδικές στολές μεταφέρουν για ταφή θύμα του Εμπολα στη Λιβερία  ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / AHMED JALLANZO


Νοσηλευτές με ειδικές στολές μεταφέρουν για ταφή θύμα του Εμπολα στη Λιβερία
ΑΠΕ – ΜΠΕ / EPA / AHMED JALLANZO

Κανονικά λειτούργησαν χθες οι περισσότερες κλινικές που περιθάλπουν φορείς του Εμπολα στη Λιβερία, παρά την προκηρυχθείσα απεργία των εργαζομένων στον κλάδο υγείας (εξαιρουμένων των ελάχιστων γιατρών) με αίτημα την άμεση καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και τη βελτίωση του υποτυπώδους εξοπλισμού προστασίας και των τριτοκοσμικών -κυριολεκτικά- συνθηκών της δουλειάς τους.

 

Η Λιβερία είναι η χώρα που μαστίζεται πιο βάναυσα από κάθε άλλη από την επιδημία. Θρηνεί πάνω από 2.316 νεκρούς, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 95 είναι νοσοκόμοι και βοηθοί παραϊατρικών επαγγελμάτων. Ταυτόχρονα, εμφανίζει τραγικό έλλειμμα σε κρεβάτια νοσηλείας, ενώ καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στον κόσμο σε επάρκεια ιατρικού δυναμικού. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Afri-Dev.Info, διαθέτει περίπου 50 γιατρούς σε σύνολο πληθυσμού 4,2 εκατομμυρίων, δηλαδή -κατά μέσο όρο- σε 10.000 πολίτες αντιστοιχεί… 0,1 γιατρός!

 

Οπως και στις άλλες πληγείσες χώρες της δυτικής Αφρικής, το προσωπικό στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του θανατηφόρου ιού παίζει κάθε μέρα τη ζωή του κορόνα–γράμματα και αντεπεξέρχεται στις τεράστιες ανάγκες με την πολύτιμη εθελοντική συνδρομή ξένων οργανώσεων, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και το Διεθνές Ιατρικό Σώμα (IMC), που «τρέχουν» τις τρεις από τις μόλις έξι εξειδικευμένες μονάδες θεραπείας κατά του Εμπολα σε ολόκληρη τη Λιβερία. Οι πιέσεις της κυβέρνησης να «λογικευτούν» και να αναστείλουν την απεργία, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα ηθικής που ανακύπτουν, φαίνεται πως έπεισαν μεγάλο μέρος νοσοκόμων, τεχνικών εργαστηρίων, χειριστών ιατρικών μηχανημάτων και άλλων επαγγελματιών να πάνε τελικά χθες στις δουλειές τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στον κλάδο υγείας κατηγόρησε την πρόεδρο Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ ότι επιχείρησε να εξευτελίσει το προσωπικό, περιοδεύοντας από κλινική σε κλινική και μοιράζοντας μετρητά σε εργαζόμενους, από τους οποίους ζήτησε να αποδείξουν έμπρακτα ότι είναι αληθινοί πατριώτες.

 

Ο μέσος μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 200-300 δολαρίων τον μήνα, ενώ ζητούν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ύψους 700 δολαρίων. Η κυβέρνηση φέρεται αρχικά να συμφώνησε, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε κάτω από το «μεγάλο οικονομικό βάρος για το κράτος» και μείωσε το μηνιαίο επίδομα σε 435 δολάρια, τα οποία έχει ήδη καθυστερήσει να πληρώσει. Οι γιατροί, λένε συνδικαλιστές, αμείβονται με αντίστοιχο επίδομα τουλάχιστον 825 δολαρίων τον μήνα και οι μισθοί τους είναι υπερδιπλάσιοι. Λογικό, αν κρίνουμε από τον αμελητέο αριθμό τους…

 

Το πόσο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας καταδεικνύεται κι από το γεγονός ότι και οι δύο άνθρωποι που κόλλησαν Εμπολα εκτός δυτικής Αφρικής, είναι νοσοκόμες – η μία στην Ισπανία κι η δεύτερη στις ΗΠΑ.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top