ebola-ierapostolos2

14/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

H γυναίκα που νίκησε τον Έμπολα

Η Νάνσι Ράιτμπολ, που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό στη Λιβερία ως μέλος ιεραποστολής, εξηγεί πώς αποθεραπεύτηκε στις ΗΠΑ με τη βοήθεια του πειραματικού φαρμάκου ZMapp.
      Pin It

Αρχικά η Αμερικανίδα ιεραπόστολος είχε την αίσθηση ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία: «Είχα μόνο υψηλό πυρετό, κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχα και πονοκέφαλο, αλλά αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό όταν πάσχεις από ελονοσία. Έκανα εξέταση για ελονοσία και βγήκε θετική».

Ωστόσο, έπειτα από τέσσερις η ημέρες η κατάστασή της δεν παρουσίασε την παραμικρή βελτίωση και όταν υποβλήθηκε σε νέα εξέταση διαπιστώθηκε τελικά ότι πάσχει από Έμπολα.

Όπως λέει η ίδια, δεν θυμάται πολλά από εκείνο το διάστημα. «Θυμάμαι μόνο ότι κοιμόμουν πολύ και πόσο μουντές και βροχερές ήταν εκείνες οι μέρες. Ήμουν πάρα πολύ αδύναμη. Δεν μπορούσα να σηκωθώ ebola-ierapostolosμόνη μου, αλλά μόνο με τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών. Μέρα με τη μέρα ένιωθα πιο αδύναμη».

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου διακομίστηκε αεροπορικώς στο Emory Hospital στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Εκεί υποβλήθηκε σε θεραπεία, στο πλαίσιο της οποίας της χορηγήθηκε και ZMapp, ένα σκεύασμα που χορηγείται πειραματικά σε άτομα που προσβλήθηκε από Έμπολα.

Μετά από αρκετή σκέψη δέχτηκε να το δοκιμάσει: «Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι αν το έπαιρνα και γινόμουν καλύτερα, θα ήταν τέλεια. Κι αν δεν το έπαιρνα και δεν επιζούσα, θα ήταν και πάλι εντάξει εφόσον μάλλον θα πέθαινα χωρίς το φάρμακο. Τέτοια διλήμματα σου περνούν από το μυαλό».

Όταν η θεραπεία άρχισε να δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και φάνηκε ότι είχε διαφύγει τον κίνδυνο, η Νάνσι Ράιτμπολ ένιωσε κάτι παραπάνω από χαρά. «Ήταν ένα χαρμόσυνο διάστημα επειδή ήξερα ότι θα επιβίωνα και θα ξανάβλεπα τα παιδιά μου και τον σύζυγό μου, Ντέιβιντ. Τέτοια βιώματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, τους ανθρώπους και τη ζωή».

Ερωτώμενη αν θα επέστρεφε στη δυτική Αφρική τώρα που αποθεραπεύτηκε, απαντά ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλη σημασία. «Αλλά θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να ενημερώσει κανείς την κοινή γνώμη. Είναι σημαντικό να μιλήσει κανείς γι' αυτό, να στρέψει την προσοχή στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη δυτική Αφρική, ώστε να παραχθούν εμβόλια, οροί και να βοηθηθεί η Αφρική»

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Scroll to top