Areios-Pagos

14/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσία εισαγγελέα οι κατ' οίκον έρευνες της εφορίας

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως τα στελέχη του ΣΔΟΕ θα μπορούν να πραγματοποιούν κατ' οίκον έρευνες μόνο με την παρουσία εισαγγελέα.
      Pin It

Αντισυνταγματική έκρινε τη δυνατότητα εφόδου των στελεχών του ΣΔΟΕ για φορολογικούς ελέγχους σε σπίτια χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Νικόλαος Παντελής.

Ο κ. Παντελής στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι η κατ΄ οίκον έρευνα υπαλλήλων των ΔΟΥ και των άλλων φορολογικών υπηρεσιών σε κατοικίες φορολογουμένων πολιτών είναι δυνατή ακόμη και εκτός του επίσημου ωραρίου, δηλαδή και κατά τις νυκτερινές ώρες, αλλά υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης εντολής εισαγγελέα και της υποχρεωτικής παρουσίας εισαγγελικού λειτουργού.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων υποστηρίζει ότι η εισβολή εφοριακών σε οικίες γίνει χωρίς την παρουσία εισαγγελέα θεωρείται αντίθετη στο Σύνταγμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διώξεις για κατάχρηση εξουσίας.

Η γνωμοδότηση αυτή, «ακυρώνει» την αποφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία με πλειοψηφία 14-10 ψήφων είχε κρίνει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, μπορούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να μπαίνουν σε σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων προκειμένου να κάνουν έρευνα, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Μάλιστα, ο κ. Παντελής για να στηρίξει την άποψή του, αναφέρει πως «…η παρουσία δικαστικού λειτουργού στις κατ’ οίκον έρευνες, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται περί ερευνών στα πλαίσια ανάκρισης, είτε περί τοιούτων στα πλαίσια αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης, τούτο δε προκύπτει σαφώς από την αδιάστικτη διατύπωση του άρθρου 9 του Συντάγματος, στο οποίο δεν γίνεται καμία διάκριση. Συνεπώς οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, νόμων προγενέστερων του ισχύοντος Συντάγματος, που προβλέπουν την διενέργεια τέτοιου είδους ερευνών, πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ως άνω συνταγματικής επιταγής, που απαιτεί αυτές να πραγματοποιούνται με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής …».

 

efsyn.gr

Scroll to top