Turkish-AirForce

14/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικές επιδρομές Τούρκων κατά Κούρδων

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις του PKK στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, στην πρώτη σημαντική αεροπορική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από δύο χρόνια .
      Pin It

Την πρώτη σημαντική αεροπορική επιχείρηση -μετά την ειρηνευτική διαδικασία προ δυο ετών- πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά εναντίον θέσεων το PKK στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό (Τρίτη) δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Hurriyet που επιβεβαιώθηκε και από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν «σημαντικές καταστροφές» στο PKK και πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τις επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες εναντίον στρατιωτικού φυλακίου από κούρδους αντάρτες στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το γενικό επιτελείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι τουρκικές δυνάμεις «άνοιξαν πυρ αμέσως μετά απαντώντας με σφοδρότητα», χωρίς να αναφέρει τις αεροπορικές επιδρομές.

Tουρκικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Δευτέρα το βράδυ θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.

Στη γειτονική περιοχή Τουντσελί, επιθετικά ελικόπτερα επίσης άνοιξαν πυρ χθες εναντίον άλλων μονάδων του ΡΚΚ, ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και του στρατού γύρω από το Γκεϊκσουγιού, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σοβαρά αυτά επεισόδια, τα πρώτα αυτού του μεγέθους από τότε που το ΡΚΚ κήρυξε μονομερή εκεχειρία τον Μάρτιο του 2003, αντανακλούν τις σοβαρές απειλές για την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε μεταξύ της Άγκυρας και του ΡΚΚ πριν από δύο χρόνια.

Η αιτία για την ξαφνική κλιμάκωση της έντασης βρίσκεται στη Συρία, όπου εξτρεμιστές του ΙΚ πολιορκούν την κουρδική πόλη Κομπάνι.

Χιλιάδες νεαροί Κούρδοι στην Τουρκία, οργισμένοι με την άρνηση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει αεροπορική επιχείρηση για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές στο Κομπάνι, κατέβηκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα, κατά τις οποίες τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ο βασικός του συνομιλητής, ο φυλακισμένος αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα σημάνει τον τερματισμό ντε φάκτο κάθε διαπραγμάτευσης ασκώντας πίεση στην Άγκυρα να παρουσιάσει πριν από αύριο, Τετάρτη, χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη τους.

Δεν υπήρξαν θύματα ανακοίνωσε το PKK

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του στη νοτιοανατολική Τουρκία, παραβιάζοντας την εκεχειρία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο του 2013 προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Η στρατιωτική πτέρυγα του PKK επεσήμανε σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό της ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των δυνάμεών της στην περιοχή Ντάγλιτζα της επαρχίας Χάκαρι.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι εξαπέλυσε αντεπιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού.

 

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top