14/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ο Τρ. Μηταφίδης πρότεινε την ένταξη της 30ής Οκτωβρίου, οπότε τμήματα του ΕΛΑΣ έδιωξαν τους ναζί, στις εκδηλώσεις εορτασμού του «Οχι».
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Πρόταση να ενταχθεί στον εορτασμό του «Οχι» στη Θεσσαλονίκη η επέτειος των 70 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, που έγινε από αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944, διατυπώνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Με σχετική εισήγησή του καλεί το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα την ένταξη της επετείου στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο του «Οχι».

 

Ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο περιφερειάρχης, ο κ. Μηταφίδης τονίζει πως ο δήμος θα πρέπει να τιμήσει την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Προτείνει επίσης να τοποθετηθεί μαζί με τα πορτρέτα των άλλων δημάρχων εκείνο του πρώτου δημάρχου της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης, του Δημήτρη Καβάδα, και να κατέβουν τα ονόματα συνεργατών των ναζί που έχουν δοθεί σε δρόμους της πόλης.

 

«Σήμερα, 70 χρόνια μετά, με τους νοσταλγούς-μιμητές των ναζί στη Βουλή ή προφυλακισμένους για εγκλήματα, δεν θα βρείτε στον κεντρικό δήμο κανέναν δρόμο με την ιστορική ημερομηνία 30/10/1944 ή με τα ονόματα των απελευθερωτών της που έσωσαν τις ζωτικές υποδομές της πόλης (υδραγωγείο, Ηλεκτρική Εταιρεία, λιμάνι, μύλους Αλλατίνη) από την ανατίναξη. Αντίθετα, θα δείτε να φιγουράρουν, με απόφαση του χουντικού ΔΣΘ και την ανοχή των κατοπινών, τα ονόματα όσων προϋπάντησαν, συνεργάστηκαν και κατευόδωσαν τους τυράννους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης».

 

Ν.ΦΩΤ.

 

Scroll to top