xrisiaugi

15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δί-βουλη η Ν.Δ. μπροστά στη Χρυσή Αυγή

Ο Ν. Δένδιας είναι ο μόνος που τηρεί το «εμπάργκο» στις ερωτήσεις των βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης.
      Pin It
Μονά-ζυγά μόνο ζυγα, η στάση των υπουργών της ΝΔ απέναντι στις ''κοινοβουλευτικές ερωτήσεις'' των μελών της Χρυσής Αυγής ΑΜΕ/ΜΠΕ

Μονά-ζυγά μόνο ζυγα, η στάση των υπουργών της ΝΔ απέναντι στις »κοινοβουλευτικές ερωτήσεις» των μελών της Χρυσής Αυγής
ΑΜΕ/ΜΠΕ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει στη Βουλή μια αντιφατική, διπλή γραμμή απέναντι στη ναζιστική οργάνωση. Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συλλήψεις μελών της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σταμάτησε να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών της, περιοριζόμενο σε μια πανομοιότυπη αρνητική απάντηση.

 

Η πρώτη σχετική ανακοίνωση φέρει την υπογραφή του Νικολάου Δένδια και δημοσιοποιήθηκε στις 5.10.2013: «Σε απάντηση των ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Γρέγος, Ηλ. Παναγιώταρος και Χρ. Παππάς, σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν της άσκησης ποινικής δίωξης για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 187 Π.Κ.) σε βάρος πλειάδας στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και της διαταχθείσας προσωρινής κράτησης, μεταξύ άλλων, του γενικού γραμματέα και δύο ακόμη βουλευτών αυτού ως επικίνδυνων για την τέλεση νέων εγκλημάτων (άρθρο 282 Κ.Π.Δ.), ευρισκόμεθα σε αδυναμία να υπεισέλθουμε σε θέματα τιθέμενα διά μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβαλλομένων από βουλευτές της ομώνυμης κοινοβουλευτικής ομάδας, καθόσον η διεκπεραίωσή τους ενόσω εκκρεμεί η ποινική υπόθεση και αυτοί παραμένουν στην εν λόγω ομάδα και κόμμα, θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια».

 

Κυβερνητική αμηχανία

 

Το ίδιο περίπου κείμενο συνοδεύει από τότε κάθε κατάθεση ερώτησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής στο εν λόγω υπουργείο. Και ασφαλώς είναι δείγμα κυβερνητικής αμηχανίας το γεγονός ότι κανένα άλλο υπουργείο –ούτε καν το υπουργείο Δικαιοσύνης– δεν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, παρά τη σωρεία των αποκαλύψεων για τη δράση της οργάνωσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ευθεία απειλή του ίδιου του Μιχαλολιάκου, ότι «θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε». Ολοι οι άλλοι υπουργοί απαντούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, λες και για κείνους δεν ισχύουν τα ίδια «συνταγματικά και κοινοβουλευτικά θέσμια». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθυνόμενος στον υπουργός Δικαιοσύνης επαίρεται δημόσια στη Βουλή για το γεγονός ότι είναι «συνεπής στο ραντεβού με το κόμμα» [τη Χρυσή Αυγή] και διαψεύδει «κάποιους που λένε ότι αποφεύγουμε να απαντούμε στις σχετικές ερωτήσεις σας» (7.2.2014). Ο ανασχηματισμός και η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στη θέση του αρμόδιου υπουργού δεν μετέβαλε αυτή την πρακτική. Ο νέος υπουργός συνέχισε την πρακτική του κ. Δένδια.

 

Αλλά μη φανταστεί κανείς ότι η κυβέρνηση επέλεξε αυτό ειδικά το υπουργείο για να στείλει μήνυμα στους πολίτες ή και στην ίδια τη Χρυσή Αυγή. Από τη στιγμή που ο κ. Δένδιας ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, διέκοψε και σ’ αυτό τις κοινοβουλευτικές απαντήσεις στη Χρυσή Αυγή. Στις 27.5.2014 επί Κωστή Χατζηδάκη το υπουργείο απάντησε για τελευταία φορά σε χρυσαυγίτη βουλευτή. Μήπως πρέπει να περιμένουμε να περάσει ο κ. Δένδιας από όλα τα υπουργεία, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η κυβέρνηση ενιαία στάση, και να πάψει να κλείνει το μάτι στη «γραμμή Μπαλτάκου»;

 

Δ.Ψ.

 

Scroll to top