15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βρετανικό… χαστούκι στο Ισραήλ

Ψήφισμα του βρετανικού Κοινοβουλίου καλεί την κυβέρνηση «να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, ως συμβολή στη διασφάλιση της υπό διαπραγμάτευση λύσης των δύο κρατών». Ετοιμη να αναγνωρίσει τους Παλαιστίνιους δηλώνει και η Γαλλία.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ, έξω από το ιερό τέμενος Αλ Ακσα, όταν Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση Ορθόδοξων Εβραίων στο -επίσης ιερό γι΄ αυτούς- Ορος του Ναού για την εβραϊκή γιορτή Σουκότ  REUTERS/ Finbarr O'Reilly


Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ, έξω από το ιερό τέμενος Αλ Ακσα, όταν Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση Ορθόδοξων Εβραίων στο -επίσης ιερό γι΄ αυτούς- Ορος του Ναού για την εβραϊκή γιορτή Σουκότ
REUTERS/ Finbarr O’Reilly

Το ψήφισμα του βρετανικού Κοινοβουλίου μπορεί να μην είναι δεσμευτικό για την Ντάουνιγκ Στριτ. Είναι όμως άκρως συμβολικό και πολιτικά ιστορικό, δεδομένου ότι εγκρίθηκε σε μία χώρα που θεωρείται εγκάρδιος φίλος του Ισραήλ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λοιπόν, η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων, με ψήφους 274 υπέρ (κυρίως της αντιπολίτευσης) και 12 κατά, πρόταση βουλευτή των Εργατικών που καλεί την κυβέρνηση του Λονδίνου «να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, ως συμβολή στη διασφάλιση της υπό διαπραγμάτευση λύσης των δύο κρατών».

 

«Το ψήφισμα», σχολιάζει η ισραηλινή Haaretz, «πέρασε χάρη στην κινητοποίηση των Εργατικών, όσο και λόγω της εικονικής αποχής των Συντηρητικών βουλευτών». Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν καν οι υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον, παρά το ότι οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης στο πολιτικό τους πρόγραμμα. Απών από τη διαδικασία ήταν φυσικά και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός…

 

Ομως αυτό λίγο πτόησε την Παλαιστινιακή Αρχή στο να χαιρετίσει το βρετανικό ψήφισμα ως ένα «σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ειρήνη» κι ελάχιστα «χρύσωσε το χάπι» στο Τελ Αβίβ. «Μία πρόωρη διεθνής αναγνώριση στέλνει στην παλαιστινιακή ηγεσία το ανησυχητικό μήνυμα ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό ΥΠΕΞ «και ουσιαστικά υπονομεύει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής ειρήνης».

 

Αυτές ωστόσο εξαλείφονται εδώ και μήνες με τεράστια ευθύνη και του ίδιου του Ισραήλ. Μετά τον τελευταίο και μακράν πιο αιματηρό πόλεμο στη Γάζα, η κυβέρνηση Νετανιάχου προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 1.000 στρεμμάτων γης κοντά στη Βηθλεέμ και ανακοίνωσε νέα σχέδια εποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του ΟΗΕ, της Ε.Ε., ακόμη και της Ουάσιγκτον, όμως αυτές ουδόλως έκαμψαν τη σκληρή στάση του Τελ Αβίβ. Μοιραία λοιπόν η κυβέρνηση Νετανιάχου «βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό παλιρροϊκό κύμα», σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό «Time». Μπορεί οι Βρετανοί ακόμη να μην το αποτολμούν, όμως μόλις την περασμένη εβδομάδα η Σουηδία προστέθηκε στις 134 χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

 

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι και η χώρα του σκοπεύει σύντομα «να αναλάβει τις ευθύνες της», όχι απλά «συμβολικά», όταν κι εφόσον «η [ισραηλινο-παλαιστινιακή] διαπραγμάτευση καταστεί αδύνατη ή αναποτελεσματική». Ενώ ήδη Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται να εξετάζουν τρόπους για να ενταθούν οι πιέσεις στο Ισραήλ. «Αν και οι συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο», γράφει το πρακτορείο Reuters, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως «να σταματήσουν τα ταξίδια στην Ευρώπη όσων Εβραίων εποίκων έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί εκ νέου η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με το Ισραήλ.

 

Μέσα σε αυτό το διπλωματικά φορτισμένο κλίμα, ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε χθες μία γεμάτη συμβολισμούς και πολιτικά μηνύματα επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη του την περιοχή εδώ και δύο χρόνια. Ο Μπαν Κι-μουν μετέβη στην ισοπεδωμένη συνοικία Σουτζάγια στην πόλη της Γάζας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε ένα από τα βομβαρδισμένα σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ είχε συνάντηση με υπουργούς της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

 

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η ένταση επέστρεφε τεχνηέντως μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την χθεσινή εμπρηστική επίθεση κατά τεμένους λίγο έξω από τη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, αλλά και τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Ιερουσαλήμ, έξω από το ιερό τέμενος Αλ Ακσα. «Ηταν μία πρωτοβουλία της ισραηλινής αστυνομίας για την πρόληψη ταραχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της, Μίκι Ρόζενφελντ, για την επέμβαση που εξαπολύθηκε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά των συγκεντρωμένων Παλαιστίνιων. Αιτία, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ήταν πληροφορίες πως το πλήθος θα επιχειρούσε να εμποδίσει την πρόσβαση Ορθόδοξων Εβραίων στο -επίσης ιερό γι΄ αυτούς- Ορος του Ναού, εξ αφορμής της εβραϊκής γιορτής Σουκότ.

 

«Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τα δακρυγόνα μέσα στο τέμενος», δήλωσε αργά χθες στο Reuters ο υπεύθυνος του συμπλέγματος, Ομάρα Κισουάνι, κάνοντας λόγο για 14 τραυματίες από τις πλαστικές σφαίρες και ζημιές μέσα στο ίδιο το Αλ Ακσα από εκρήξεις βομβίδων κρότου. Η ισραηλινή αστυνομία αρκέστηκε στην ανακοίνωση συλλήψεων 4 Παλαιστινίων. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε κατηγορήσει αόριστα «Παλαιστίνιους εξτρεμιστές» για τον νέο κύκλο βίας, αρνούμενος πως την ένταση υποκινεί η ίδια η κυβέρνησή του.

 

Scroll to top