15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασθένεια των… φτωχών

Ο Εμπολα έχει ιστορικά και γεωγραφικά περιοριστεί σε φτωχές αφρικανικές χώρες. Ισως γι’ αυτό οι κλινικές δοκιμές παραμένουν ατελέσφορες, χωρίς εμβόλια και θεραπεία.
      Pin It

Πέντε έως δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα Εμπολα την εβδομάδα ενδέχεται να εμφανιστούν στη δυτική Αφρική μέσα στους επόμενους δύο μήνες… Στην εφιαλτική αυτή εκτίμηση προέβη χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ο ρυθμός εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα αυξάνεται ραγδαία, με τη θνησιμότητα να έχει φτάσει πια στο 70%.

 

Η τεράστια απόκλιση στον αριθμό των πιθανών κρουσμάτων δημιουργεί απορίες κατά πόσο τέτοιου είδους ανακοινώσεις αποτελούν κινδυνολογία ή ετεροχρονισμένο ρεαλισμό από την καθ' ύλην αρμόδια διεθνή υπηρεσία του ΟΗΕ, που κατηγορείται πως καθυστέρησε επί μήνες να σημάνει συναγερμό και να αναλάβει δράση για να περιορίσει την επανεμφάνιση του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με νέο απολογισμό του ΠΟΥ, οι νεκροί από Εμπολα είναι πλέον 4.447 σε σύνολο 8.914 κρουσμάτων, αν και πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται επίσημα στις κατά τόπους αρχές.

 

«Αναμφισβήτητα πρόκειται για τη σοβαρότερη υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη σύγχρονη εποχή» προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν. «Δεν έχω δει ποτέ μια επιδημία να απειλεί την ίδια την επιβίωση κοινωνιών και κυβερνήσεων σε ήδη πάμφτωχες χώρες. Δεν έχω δει ποτέ μια μολυσματική ασθένεια να συμβάλλει τόσο σθεναρά σε ενδεχόμενη κατάρρευση κρατών» δήλωσε επί λέξει, υπογραμμίζοντας τις ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις από «τις φήμες και τον πανικό, που εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τον ιό», αλλά και τις κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες στην Αφρική, που έχουν αποτέλεσμα «οι πλούσιοι να τυγχάνουν άριστης περίθαλψης και οι φτωχοί να αφήνονται να πεθάνουν»…

 

«Ο Εμπολα εμφανίστηκε πριν από 40 χρόνια. Γιατί οι κλινικές δοκιμές παραμένουν ατελέσφορες, χωρίς εμβόλια και θεραπεία; Επειδή ο ιός έχει ιστορικά και γεωγραφικά περιοριστεί σε φτωχές αφρικανικές χώρες [...] Οι επιχειρήσεις, που έχουν κίνητρο το κέρδος, δεν επενδύουν σε προϊόντα για αγορές, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν» ξεσπάθωσε η Τσαν κατά της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, ζητώντας παράλληλα την εντατικοποίηση της (αμελητέας έως τώρα) αρωγής από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.

 

«Πού είναι ο ΠΟΥ Αφρικής; Πού είναι η Αφρικανική Ενωση; Ολοι έχουμε ακούσει τις υποσχέσεις τους στα ΜΜΕ, αλλά έχουμε δει ελάχιστα στην πράξη» κατήγγειλε με οργή από τη Νότια Αφρική η επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς η διεθνής ΜΚΟ είχε ενημερώσει από την 1η Απριλίου τον ΠΟΥ για την «πρωτοφανή» εξάπλωση της αρρώστιας. Δεκαέξι εθελοντές από το προσωπικό της έχουν κολλήσει τον ιό, οι εννέα έχουν ήδη αποβιώσει. Συνολικά 420 εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν νοσήσει, πάνω από τους μισούς έχουν πεθάνει.

 

Οι δύο νοσηλεύτριες, που κόλλησαν Εμπολα από ασθενείς τους, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, παραμένουν σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Στην 26χρονη νοσοκόμα Νίνα Φαμ, που βρίσκεται σε καραντίνα στο Ντάλας του Τέξας, έγινε μετάγγιση πλάσματος αίματος από Αμερικανό γιατρό, που επέζησε του ιού μετά τον επαναπατρισμό του από τη Λιβερία. Κι ενώ οι αμερικανικές αρχές πασχίζουν ακόμα να βρουν τον αδύναμο κρίκο στα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας εξαγγέλλοντας διαρκώς περαιτέρω προληπτικά μέτρα, στη Γουόλ Στριτ εκτοξεύονται οι τιμές των μετοχών εταιρειών βιοτεχνολογίας και προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, όπως προστατευτικές στολές, γάντια και μάσκες, καθώς ανοίγονται νέοι ορίζοντες κερδοφορίας. Από την άλλη το πλήγμα είναι βαρύ για τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι έλεγχοι επιβατών σε αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας αφενός χαρακτηρίζονται άσκοποι, αφού τα ύποπτα συμπτώματα του Εμπολα συχνά αργούν να εκδηλωθούν, αφετέρου αποδίδονται σε επικοινωνιακούς λόγους για την καθησύχαση της κοινής γνώμης.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

 

Scroll to top