15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιταλική συνταγή για ανάπτυξη

Με φοροελαφρύνσεις και μείωση δαπανών, ο Ματέο Ρέντσι επιχειρεί να επανεκκινήσει την ιταλική οικονομία. Καμία βοήθεια δεν προβλέπεται προς τους συνταξιούχους. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil.
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

REUTERS/ Max Rossi

REUTERS/ Max Rossi

Ο Ματέο Ρέντσι επιχειρεί να πείσει τους Ιταλούς ότι θα καταφέρει να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Οπως ανακοίνωσε σε συνέλευση της ένωσης βιομηχάνων Confindustria, το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 προβλέπει φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους δεκαοκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Εξίμισι δισ. υπέρ των επιχειρήσεων, ενάμισι για την καταβολή των ενσήμων στους νεοπροσληφθέντες και τα υπόλοιπα για να μπορέσει να διατηρηθεί η φοροελάφρυνση ογδόντα ευρώ τον μήνα για όσους υπαλλήλους κερδίζουν μέχρι 25.000 ευρώ μικτά ετησίως.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι πρόκειται για «φοροελαφρύνσεις ρεκόρ», χωρίς προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά δεκαέξι δισ. ευρώ, με έντονη περιστολή των κονδυλίων που καταλήγουν στη δημόσια διοίκηση, δηλαδή δήμους και περιφέρειες.

 

Οπωροκηπευτική διαμαρτυρία

 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αμφισβητήθηκε ηχηρά από μέλη του συνδικάτου Fiom-Cgil, που δεν δίστασαν να πετάξουν αυγά, ντομάτες και αλεύρι πάνω στο αυτοκίνητό του, όπως και κατά το πέρασμα γνωστών επιχειρηματιών, λίγο πριν από συνάντηση που οργανώθηκε στην πόλη του Μπέργκαμο.

 

Ο Ρέντσι, όμως, επιμένει στη στρατηγική του και υπόσχεται στους επιχειρηματίες ότι θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους -για την πρώτη τριετία- χωρίς να καταβάλλουν ένσημα, αφού το αντίστοιχο ποσό θα το καλύπτει το Δημόσιο, με ειδικά, νέα κονδύλια.

 

«Οι εργοδότες δεν έχουν, πλέον, κανένα άλλοθι για να αρνηθούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις», επιμένει ο Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά οι σχολιαστές συνεχίζουν να έχουν κάποιες κύριας σημασίας ενστάσεις.

 

Πρώτα απ' όλα, στα μέτρα της κυβέρνησης δεν προβλέπεται καμία βοήθεια προς τους συνταξιούχους, έστω και αν πρόκειται για την κατηγορία πολιτών που επλήγη πιο έντονα από την οικονομική κρίση. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε, μάλιστα, ότι πάνω από το 50% των Ιταλών συνταξιούχων ζει με λιγότερα από χίλια ευρώ τον μήνα.

 

Κατά δεύτερο λόγο, γνωστοί οικονομολόγοι τονίζουν ότι για να μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης δεν φτάνουν οι φοροελαφρύνσεις, αλλά χρειάζονται πιο ουσιαστικές και συντονισμένες ενέργειες, με στόχο την τόνωση της ζήτησης.

 

Χωρίς παρεκκλίσεις…

 

Και υπάρχει, βεβαίως, το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης: ο Ρέντσι αποφάσισε να μην προχωρήσει, φέτος και την επόμενη χρονιά, σε μείωση της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ, αλλά ούτε και του δημόσιου χρέους, με στόχο να προσπαθήσει να αυξήσει τις παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής. Τώρα, όμως, αναμένεται η σχετική απάντηση των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο «υπερεπίτροπος» Κατάινεν, με δικαίωμα άσκησης βέτο σε οικονομικά θέματα, δεν εννοεί να συναινέσει σε παρεκκλίσεις από την προκαθορισμένη πορεία οικονομικής εξυγίανσης.

 

Οσο για τα συνδικάτα, το κεντροαριστερό Cgil επιβεβαιώνει, για τις 25 Οκτωβρίου, πανιταλική κινητοποίηση κατά του νόμου που περιορίζει το δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης. Θα οργανωθεί διαδήλωση στη Ρώμη, και όχι πανιταλική απεργία, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά. Αλλά οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και απ' ό,τι φαίνεται θα είναι όλες ίδιου «παλμού και έντασης» με εκείνη του Μπέργκαμο, όπου ο πρωθυπουργός έγινε στόχος των «οπωροκηπευτικών» διαμαρτυριών» από εργάτες και ανέργους.

 

Scroll to top