15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτούς βρήκαμε, αυτούς δικάζουμε

16 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια του 2012 στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα του Πολυτεχνείου, σέρνονται στα δικαστήρια γιατί η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλάβει τους δράστες.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Την ανεπάρκεια της αστυνομίας καλούνται να πληρώσουν 16 φοιτητές. Κατηγορούμενοι για τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που είχαν σημειωθεί μετά τις εκδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2012, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν χθες νέοι άνθρωποι, αυριανοί επιστήμονες, τους οποίους στοχοποίησε και συνέλαβε η αστυνομία στους χώρους του ΑΠΘ, αφού δεν κατόρθωσε να πιάσει τους πραγματικούς δράστες.

 

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 31 Οκτώβρη, αφού το δικαστήριο απέρριψε ένσταση της υπεράσπισης για δικονομικούς λόγους.

 

Οι κατηγορίες

 

Οι 16 κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απείθειας και της αντίστασης κατά της αρχής.

 

Στο πλευρό τους δεκάδες αλληλέγγυοι συμφοιτητές τους και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων που συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το δικαστικό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια κατέκλυσαν την αίθουσα του δικαστηρίου, με πανίσχυρες δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής σε κάθε τους βήμα.

 

Οι συλλήψεις έγιναν ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου του 2012, ύστερα από μια απολύτως ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

 

Οι περισσότεροι φοιτητές επέστρεψαν στη συνέχεια στους χώρους του ΑΠΘ καθώς υπήρχαν πολλές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων οι οποίες καλούσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στον χώρο του Πανεπιστημίου ώστε να προασπίσουν το άσυλο. Και τότε η αστυνομία αποφάσισε να κάνει άλλη μια επίδειξη δύναμης.

 

Επέμβαση των ΜΑΤ

 

Η επέμβαση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε έπειτα από περιορισμένης έκτασης επεισόδια κατά τη λήξη της πορείας στην Εγνατία από άγνωστα άτομα που μπήκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου αλλά διασκορπίστηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις. Αντιθέτως, οι φοιτητές παρέμειναν συγκροτημένοι στον χώρο μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ για να δεχτούν την αλόγιστη έφοδο της αστυνομίας.

 

Χθες, οι συνήγοροι υπεράσπισης των 16 προσέβαλαν το κατηγορητήριο ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για δικονομικούς λόγους, θεωρώντας ότι είναι κακογραμμένο και δεν πληροί τους όρους επίδοσης. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε κατόπιν πολύωρης διάσκεψης του δικαστηρίου, που τελικά ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για 17 μέρες, λόγω παρέλευσης των ωραρίου.

 

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στους 16 εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και άλλες οργανώσεις.

 

Scroll to top