15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια

Οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων επιστρέφουν στην πρωτεύουσα του Μοριά αφού παρά τις εξαγγελίες ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους καθυστερεί χρόνια.
      Pin It

ΤΡΙΠΟΛΗ Του Νίκου Θεοδωράκη

 

Οι εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, με τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων στους δρόμους της Τρίπολης, επέστρεψαν στην πρωτεύουσα του Μοριά μετά από δύο χρόνια, αφού ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη τους διαχείριση, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθυστερεί να υλοποιηθεί χρόνια τώρα και ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει για τους λόγους της καθυστέρησης.

 

Ως τις 10 Ιανουαρίου

 

Η ΤΕΡΝΑ που αναδείχτηκε νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, παρά τις εξαγγελίες του κ. Τατούλη όταν ανέλαβε πριν από 4 χρόνια…

 

Ετσι, για μια ακόμη φορά η Τρίπολη κηρύχτηκε από την περιφέρεια(!) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημα του δημάρχου Δημήτρη Παυλή, που από την 1η Σεπτεμβρίου πήρε στα χέρια του την «καυτή πατάτα», μια και σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων, τα οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή με απόφασή της τα στοίβαζε σε χώρο της Αγ. Τριάδας, δυο χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια της Τρίπολης, προκειμένου να μεταφορτώνονται για μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής (με διυπουργική απόφαση).

 

Ο νέος δήμαρχος ακύρωσε την απόφαση του προηγούμενου, αφού οι αρμόδιες αρχές επέβαλλαν συνεχώς πρόστιμα στον ιδιώτη ιδιοκτήτη του χώρου και στη δημοτική αρχή, χωρίς όμως να εφαρμόσει αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

 

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015 και στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι το καθεστώς αυτό θα επιτρέψει την άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.

 

Η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη, λέει ο δήμαρχος Τρίπολης, γιατί έτσι «θα μπορέσουμε να εξουσιοδοτήσουμε κι άλλον εργολάβο για να λύσουμε το ζήτημα, ενώ το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις για επιπλέον χώρους φόρτωσης, μεταφόρτωσης και ενδεχομένως να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση νέου χώρου εναπόθεσης».

 

Η «έτοιμη λύση»

 

Ωστόσο, ο προκάτοχός του, Γ. Σμυρνιώτης, του ασκεί σκληρή κριτική τονίζοντας πως όταν ο κ. Παυλής ήταν στην αντιπολίτευση, διακήρυσσε ότι διαθέτει έτοιμη λύση για τα σκουπίδια της πόλης, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με πειραματισμούς, σε βάρος της υγείας των δημοτών.

 

Και τα σκουπίδια αυξάνονται και πληθύνονται στην πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων, που ξαναζούν τον εφιάλτη του 2012…

 

[email protected]

 

Scroll to top