ELVO0909

15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΒΟ: την «τεμάχισαν» στα 4 και την πουλάνε

Αγνωστος Χ οι 344 εργαζόμενοι της βιομηχανίας, που ζητούν να πάνε «πακέτο» μαζί με τις εγκαταστάσεις της Σίνδου. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν περίπου 20 μέρες για να καταθέσουν τις προσφορές τους.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Την 1η Νοεμβρίου κληρώνει για την ΕΛΒΟ. Η άλλοτε κραταιά στρατιωτική βιομηχανία της Σίνδου «σπάει» σε τέσσερα κομμάτια και, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν περίπου 20 μέρες για να καταθέσουν τις προσφορές τους.

 

Η βιομηχανία βγαίνει προς πώληση από τον ειδικό εκκαθαριστή της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, σε τέσσερα κομμάτια, αν και στην πραγματικότητα αυτό που παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι το ακίνητο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.

 

Χωριστά πωλούνται το εργοστάσιο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, χωριστά εκποιούνται 11 στρατιωτικά φορτηγά που είχαν κατασκευαστεί για τις κυπριακές δυνάμεις, χώρια τα αποθέματα ανταλλακτικών που ενδιαφέρουν τον ελληνικό στρατό και, τέλος, χωριστά πωλούνται δύο οικόπεδα της εταιρίας στη περιοχή του Καλοχωρίου.

 

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκκαθαριστής είχε ενημερώσει εδώ και περίπου 15 μέρες τους εργαζομένους για την όλη διαδικασία, αλλά και την τακτική του τεμαχισμού του ενεργητικού, που, όπως υποστήριξε, δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν στις περιπτώσεις πώλησης μίας προβληματικής επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος.

 

Εντύπωση προκαλεί ότι στην όλη υπόθεση της πώλησης δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους περίπου 350 εργαζομένους στην ΕΛΒΟ, που ήδη προσπαθούν να κλείσουν συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες στα υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας προκειμένου να απαιτήσουν τη διατήρηση των όσων θέσεων εργασίας έχουν απομείνει και βέβαια την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

 

«Πολιτικό το θέμα»

 

«Το θέμα των εργαζόμενων είναι πολιτικό…», ανέφεραν κύκλοι του εκκαθαριστή, που πάντως συνομιλεί με τους εκπροσώπους του προσωπικού.

 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους στρεφόμενοι κυρίως προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του σωματείου τους, Θόδωρος Αλιάκας, «εμείς ξεκαθαρίσαμε στον εκκαθαριστή ότι η ανάπτυξη μιας επιχείρησης έρχεται μέσα από την εργασία και όχι από το κλείσιμο».

 

Ζητούν, λοιπόν, μαζί με τις εγκαταστάσεις της Σίνδου να πάνε «πακέτο» και οι εργαζόμενοι, διότι αυτοί είναι που γνωρίζουν να λειτουργούν τον χώρο, τις εγκαταστάσεις, τις κατασκευές, τα πάντα… «Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για στρατιωτική βιομηχανία», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Αλιάκας, που θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος ακόμη ως τη β´ φάση του διαγωνισμού για να μπει η πώληση στη σωστή της βάση.

 

«Η κυβέρνηση βρήκε λύση διάσωσης για την ΕΑΣ με 1 δισ. παθητικό και δεν βρίσκει για την ΕΛΒΟ με 60 εκατομμύρια ευρώ κέρδη;», επισημαίνει.

 

Μετά την ολοκλήρωση πάντως αυτής της πρώτης διαδικασίας, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός χωριστά για κάθε μία από τις κατηγορίες ενεργητικού, με στόχο η εκποίηση να ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, μέχρι το τέλος του 2014.

 

Στο μεταξύ η τύχη των 344 εργαζομένων που έχουν απομείνει από τους συνολικά 1.200, παραμένει μετέωρη.

 

Scroll to top