enstoloi-stratos

15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Με τον μισθό του Δεκεμβρίου αρχίζει η (μερική) αποκατάσταση

Για τις αυξημένες αποδοχές των ενστόλων το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει στα 183 εκατ. ευρώ και για τα αναδρομικά στα 315 εκατ. ευρώ.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

42Αναδρομικές αυξήσεις, οι οποίες ξεκινούν από 24 ευρώ για τον μόνιμο στρατιώτη και φτάνουν στα 1.392 ευρώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα λάβουν στα τέλη Νοεμβρίου, με την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, οι ένστολοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι), στο πλαίσιο της μερικής αποκατάστασης των αποδοχών τους μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για το πρώτο μέρος των αναδρομικών που αφορούν το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2014 και εντεύθεν, ενώ από το νέο έτος θα αρχίσει η καταβολή σε 36 δόσεις και των υπόλοιπων αναδρομικών, τα οποία αφορούν το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

 

Τα ποσά που θα δοθούν σταδιακά στην τριετία κυμαίνονται από 92 έως και 5.336 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο αποκατάστασης, οι βασικοί μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών θα αυξηθούν από 1% έως και 13% ανάλογα και με τον βαθμό. Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν αυξήσεις από 4 έως και 232 ευρώ τον μήνα.

 

Παράλληλα, θα αυξηθούν και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ένστολοι μεταξύ 4% και 18%. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι ένστολοι:

 

● Θα λάβουν αυξήσεις που θα καλύπτουν το 50% των μισθολογικών περικοπών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Οι αυξήσεις θα περάσουν στη μισθοδοσία Δεκεμβρίου που καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του αμέσως προηγούμενου μήνα.

 

● Μαζί με τον μισθό του Δεκεμβρίου θα λάβουν εφάπαξ και τα αναδρομικά από τον φετινό Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο.

 

● Από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους οι ένστολοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

 

● Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα συμψηφιστούν με το κοινωνικό μέρισμα που έλαβαν φέτος οι ένστολοι με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ.

 

● Οι αναδρομικές αυξήσεις για το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος έτους θα δοθούν με τον μισθό του Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα (από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούνιο) θα δοθούν σε 3 χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

 

Για τις αυξημένες αποδοχές των ενστόλων το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει στα 183 εκατ. ευρώ και για τα αναδρομικά στα 315 εκατ. ευρώ.

 

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης των μισθολογικών απωλειών, δηλαδή αν οι μισθοί τους επέστρεφαν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, το κονδύλι για τα αναδρομικά θα έφτανε τα 630 εκατ. ευρώ και αυτό για την καταβολή των αυξημένων μισθών και συντάξεων τα 366 σε ετήσια βάση.

 

Scroll to top