15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φέτος, θα «ζεσταθούν» και οι λαθρέμποροι

Αρχίζει σήμερα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Με… μικρό κίνητρο για λαθρεμπόριο ξεκινά και φέτος η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι ιδιοκτήτες πρατηρίων και οι μεταπωλητές που δεν εγκατέστησαν συστήματα εισροών-εκροών (περί τους 1.500 και 200 αντίστοιχα), εξασφάλισαν σιωπηρή παράταση από την κυβέρνηση ότι δεν θα τους ελέγξει φέτος .

 

Ετσι, με το σύστημα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου να έχει ακυρωθεί στην πράξη για ακόμη μία χρονιά και την ψαλίδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης να έχει «ανοίξει» στα 25-30 λεπτά το λίτρο, ξεκινά τυπικά από σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι τιμές

 

Η μεγάλη υποχώρηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού από τα 107,78 δολάρια το βαρέλι στην αρχή του έτους, στα 86 δολάρια χθες, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ, θα βοηθήσει σημαντικά ώστε η εκκίνηση της χειμερινής περιόδου να γίνει με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Ετσι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα πωλείται μεταξύ 1,04-1,06 ευρώ και 5-6 λεπτά ακριβότερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, λόγω του μεταφορικού κόστους. Η τιμή αυτή είναι περίπου 45% υψηλότερη από το 2010.

 

Για όσους δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η τιμή διάθεσης θα είναι περίπου 0,70-0,75 ευρώ, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του 2011, όταν έγινε η εξομοίωση των φόρων. Η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται ότι θα ανοίξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια να υποβάλουν αιτήσεις για το επίδομα. Το ύψος του επιδόματος ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη διαμονής των δικαιούχων.

 

Το ποσό της επιδότησης ανά νοικοκυριό αφορά συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη όπου διαμένει (Α ζώνη έως 3.000 λίτρα, Β′ ζώνη έως 1.800 λίτρα, Γ′ ζώνη -όπου και η Αττική- έως 960 λίτρα και Δ’ ζώνη 600 λίτρα), ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια δεν μεταβλήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Το εισόδημά είναι 30.000 ευρώ για τους άγαμους, έως 40.000 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση κατά 3.000 για κάθε παιδί και 43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ (άγαμοι) και τα 300.000 ευρώ (έγγαμοι).

 

Scroll to top