samaras-venizelos

15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχασε την μπάλα η κυβέρνηση

Ορυμαγδός κινδυνολογικών δηλώσεων από υψηλόβαθμα στελέχη δίνουν εικόνα πανικού.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στην αντεπίθεση περνάει ο Πάνος Σκουρλέτης, που καταθέτει αύριο στην εισαγγελία, μετά και την πλήρη στήριξή του από το κόμμα του ΑΜΕ-ΜΠΕ

Στην αντεπίθεση περνάει ο Πάνος Σκουρλέτης, που καταθέτει αύριο στην εισαγγελία, μετά και την πλήρη στήριξή του από το κόμμα του
ΑΜΕ-ΜΠΕ

Πρωτοφανείς εκφράσεις, ακραία κινδυνολογία και συκοφαντικές επιθέσεις. Αυτό είναι το μείγμα επικοινωνιακής πολιτικής που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε ένα -ούτως ή άλλως- ναρκοθετημένο πεδίο. Με ανοιχτές τις «πληγές» στην οικονομία, τις αποτυχίες του αρμόδιου επιτελείου να διαδέχονται η μία την άλλη και εν μέσω των ιδιαίτερα αρνητικών δημοσκοπήσεων, όπως αυτής της GPO για την «Ανατροπή» του Mega, που κατέγραψε υπεροχή εξίμιση μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου και οι παράγοντες που το υπερασπίζουν βγαίνουν στην επίθεση, επιχειρώντας να ρίξουν στα «σκοινιά» την αξιωματική αντιπολίτευση. Μια τακτική ωστόσο που είναι ακροβατική: ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπονομευθεί η ίδια η πορεία της χώρας.

 

«Κατασστροφή»

 

Η ακραία λογική που έχει επιλεγεί από τους κυβερνώντες αντικατοπτρίζεται στο χθεσινό μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβερνώσας παράταξης, που διαδέχτηκαν τις πανηγυρικές δηλώσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου για την παρέμβαση των δικαστικών αρχών που θα ερευνήσουν τα περί δωροδοκίας πολιτικών. Η Σοφία Βούλτεψη επανέφερε τα περί «καταστροφής» της πραγματικής οικονομίας αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Καλαντζής, παρά τον θεσμικό του ρόλο, δεν δίστασε να αποκαλέσει «αργυρώνητους» όσους καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο ΠτΔ. Και αν ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι ιδιώτης πλέον, ήρθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, να πει ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει δίκιο για τα όσα επέρριψε στους «κομμουνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ (σαφείς οι συνάφειες με την πρόσφατη ομιλία Βορίδη στη Βουλή).

 

Η θεματολογία της τακτικής αυτής είναι πανομοιότυπη των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων και επικεντρώνεται στους τομείς που λειτουργούν ως «τείχη» ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ: η προοπτική της οικονομίας, με το παραδοσιακό ηλικιωμένο ακροατήριο της Συγγρού να είναι πιο ευάλωτο στην τρομοκράτηση, το ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, τις οποίες προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά το πεδίο της διαπλοκής, εκεί όπου έχουν διαπρέψει οι παλαιότερες κυβερνήσεις και ο «κουρνιαχτός» μπορεί να θολώσει το τοπίο. Οι κυβερνώντες πάντως δεν φαίνεται να επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι, κάτι που θα μείωνε αισθητά τον περίφημο κίνδυνο «πολιτικής αστάθειας». Εξ ου και διογκώνεται η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι «όλες αυτές οι δηλώσεις και ιδιαίτερα η τελευταία δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη δείχνουν ότι υιοθετείται πλέον ανοιχτά ένα σχέδιο όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης» και φέρουν ως αιτιολογία «το κάζο που έπαθε η κυβέρνηση στις συναντήσεις στο ΔΝΤ», σε μια «κλασική προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση».

 

Εν τω μεταξύ με τη φράση «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» σηκώνει το «γάντι» η αξιωματική αντιπολίτευση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη και τις κυβερνητικές αντιδράσεις. Στην Κουμουνδούρου τα κορυφαία στελέχη κάθε άλλο παρά υποχώρησαν από τις αιτιάσεις που εξέφρασαν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει κατηγορηθεί ανοιχτά για τέτοιες πρακτικές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΜΠΕ).

 

Ο Π. Σκουρλέτης εκλήθη από την Εισαγγελία να καταθέσει στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που διατάχθηκε (αναμένεται να προσέλθει αύριο το πρωί), ενώ πιθανότατα θα κληθεί και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, για τις δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» περί «παρασκηνιακών προσπαθειών για να μη γίνουν εκλογές, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα». Πηγές από την Κουμουνδούρου σημείωναν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς δεν υπάρχει κανένας δισταγμός ή αιφνιδιασμός για τη διαδικασία».

 

«Θέλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου», είπε άλλωστε ο Νίκος Παππάς (Real FM) σχετικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος και υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στο ΣΔΟΕ σημειώνοντας ότι αυτές οι κινήσεις μπορεί να έχουν και «ένα στοιχείο προληπτικό». Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων, με το αίτημα να έρχεται από τους δικαστικούς την προηγούμενη εβδομάδα και να αφορά τα μισθολογικά τους θέματα. Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίος ο χρόνος συνάντησης των δυο πλευρών.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανήρτησε χθες στο facebook συνέντευξη του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, στην «Ελευθεροτυπία» τον Ιούλιο, όπου ανέφερε ότι «έχει αρχίσει ήδη μια μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης προθύμων βουλευτών…». Σημείωσε δε ότι πρόκειται περί «συναλλαγής» και μάλιστα «με όλα τα μέσα! [...] Δεν μιλάω μόνο για χρήματα, δεν το γνωρίζω, χωρίς να το αποκλείω κιόλας. Μιλάω για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, εξασφαλίσεις, ακόμη και διορισμούς συγγενών – όλα τα γνωστά δηλαδή του ελληνικού πολιτικού συστήματος!».

 

Αναφορικά πάντως με τις δηλώσεις Βούλτεψη, η Κουμουνδούρου σχολίασε ότι «η κ. Βούλτεψη επιμένει να προσπαθεί να βάλει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα», ενώ ενδιαφέρει τους κυβερνώντες «μόνο η καρέκλα τους».

 

Scroll to top