limenikoanavathmisi

15/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος

Στόχος η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Για την υλοποίησή του προγράμματος έχουν ενταχθεί 70 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση .
      Pin It

Στην ηλεκτρονική αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος με στόχο την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας. Για την υλοποίησή του προγράμματος έχουν ενταχθεί 70 εκατ. ευρώ, από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το γεγονός γνωστοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη) από τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το τέλος της άσκησης και της εκδήλωσης προβολής του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «PERSEUS» που έγινε στον αίθριο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, περιηγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο όπου ενημερώθηκε για τα σύγχρονα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, ενώ οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας πήγαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο και παρακολούθησαν το συντονισμό και την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μετά το τέλος της άσκησης δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “PERSEUS” αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, με έμφαση στην προστασία των θαλασσίων συνόρων. Το Λιμενικό Σώμα συμμετείχε ενεργά στο συγκεκριμένο έργο, οργανώνοντας τα σενάρια της άσκησης καθώς και την επίδειξη του συστήματος, υπό το συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας του υπουργείου».

Υποστήριξε επίσης οτι «για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χρειάζονται καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και για αυτό συμμετέχουμε σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος. Άλλωστε έχουμε εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξοπλιστικά προγράμματα που να έχουν σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Το Λιμενικό Σώμα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου κι αν δεν έκανε αυτή την προσπάθεια η ροή των μεταναστών θα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με αυτό που δεχόμαστε σήμερα. Αν σταματούσαμε ή αν υιοθετούσαμε άλλες λογικές για τη φύλαξη των συνόρων, αυτή τη στιγμή η χώρα θα είχε κυριολεκτικά κατακλυσθεί».

Όπως έκανε γνωστό ήδη εκτελούνται πολλά προγράμματα σε σχέση με τα σκάφη και τα επίγεια μέσα. Έχουν παραγγείλει 1-2 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, 6-7 περιπολικά και ήδη, έχουν παραλάβει 20 φουσκωτά και 30 μηχανές.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

 

efsyn.gr  

Scroll to top