diki-sfiri-dikastis

15/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Να αποφεύγονται δηλώσεις πολιτικών για τη Δικαιοσύνη»

Κορυφαίος δικαστικός εξέφρασε την ενόχλησή του για δηλώσεις και αναφορές πολιτικών που συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, σχόλιο που αποτελεί ευθεία βολή στην κυβερνητική πλευρά. Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων.
      Pin It

Τη δυσαρέσκειά τους με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη δικαιοσύνη εκφράζουν δικαστικοί κύκλοι. Κορυφαίος δικαστικός μετά τη συνάντηση των δικαστικών ενώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία δεν εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας με νόημα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κράτος δικαίου.

Ωστόσο, πιο χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται δηλώσεις πολιτικών που να σχολιάζουν ή να επιχαίρουν για πρωτοβουλίες της δικαστικής εξουσίας. Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί ευθεία βολή στην κυβερνητική πλευρά, αφού οι Σαμαράς και Βενιζέλος εξέδωσαν ανακοινώσεις, λίγα λεπτά αφότου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών. «Τέτοιες δηλώσεις και σχόλια συνιστούν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος δικαστικός.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα (Τετάρτη) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real Fm 97.8 υποστήριξε πως η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να καλέσει και τον πρωθυπουργό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε μίλησαν για αργυρώνητους βουλευτές.

 

Συνάντηση Τσίπρα με ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων

Tsipras-dikastes-eisagelleisΜε τα προεδρεία των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων συναντήθηκε σήμερα (Τετάρτη) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής, καθώς και αντιπροσωπεία από το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δικαστικές ενώσεις έθεσαν στον κ. Τσίπρα, μία σειρά θεσμικών ζητημάτων που αφορούν στη μη καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών στους δικαστικούς, στην άρνηση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση, στην καθυστέρηση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα δικαστήρια και της ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής, στην πολυνομία, στην κακονομία και στη συνεχιζόμενη κακή νομοθέτηση που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

 

«Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη»  

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να προστατεύουν την δημοκρατική και κοινωνική επιταγή του Συντάγματος που θέτει αναμφισβήτητα κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς και ότι τα κριτήρια αυτά δεν μπορούν να σχετικοποιούνται από καμία υπέρτερη αξιολόγηση υπό το μανδύα ενός κακώς εννοούμενου και θολού δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά κρίση αξιών και κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα – εμπιστοσύνη η οποία οφείλει να αποκατασταθεί, τόσο μέσω της έμπρακτης προστασίας της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει να αφήνονται ανεπηρέαστοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όσο και με την απόρριψη λογικών που υπαγορεύουν την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων τριών ταχυτήτων: Αποφάσεων που εκτελούνται, αποφάσεων που εκτελούνται με καθυστέρηση ή και καθόλου και, τέλος, αποφάσεων που νομιμοποιούν εξόφθαλμα αντισυνταγματικές επιταγές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την αναγκαιότητα σεβασμού της δικαστικής απόφασης του Μισθοδικείου που δικαιώνει τις δικαστικές ενώσεις και σημείωσε ότι η εισοδηματική αποκατάσταση όσων έχουν υποστεί περικοπές οφείλει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ορθολογικό.

 

 

efsyn.gr

 

Scroll to top