15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνδυνος τα τυχερά παίγνια στην τηλεόραση

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητούν την απαγόρευσή τους.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Τη «γενική απαγόρευση της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων διά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων» ζήτησε με εισήγησή της στον υπουργό Οικονομικών η ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα εισακουστεί κιόλας, μια γνωμοδότηση κάνει και η πολιτική ηγεσία αν θέλει τη λαμβάνει υπόψη της. Επικαλείται δε η ΕΕΕΠ «επιτακτικούς λόγους γενικού συμφέροντος» ώστε να προστατευτούν ιδίως οι «ανήλικοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια, την κατασπατάληση χρημάτων και τα εγκλήματα που συνδέονται με τα παίγνια αυτά».

 

Εχουν γεμίσει τα τηλεοπτικά κανάλια με τα τυχερά παιχνίδια. Αυτά που καλείς γραμμές 090 και παραμένεις στο ακουστικό σου αρκετή ώρα προκειμένου να απαντήσεις σε μία πανεύκολη ερώτηση. Φυσικά ποτέ δεν βγαίνεις στον αέρα, αλλά στο μεταξύ έχεις πληρώσει ένα σωρό χρήματα. Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων επισημαίνει ότι τα παιχνίδια αυτά παραπλανούν το κοινό. Η έκθεση ελέγχου καταλήγει ότι «διαπιστώνεται πλήθος παραβάσεων, δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και η φερεγγυότητα διεξαγωγής των παιγνίων, αποσιωπούνται ουσιώδεις πληροφορίες, απαραίτητες για τον μέσο τηλεθεατή, χρησιμοποιούνται ακατάληπτες μεθοδολογίες επίλυσης των γρίφων, υπάρχει πλήρης έλλειψη επεξήγησης της υποτιθέμενης ως σωστής λύσης, ενώ χρησιμοποιούνται άγνωστα σύμβολα και ψηφία, που παραπλανούν τους τηλεθεατές». Το καλό της υπόθεσης είναι πως η ΕΕΕΠ προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα για τα τυχερά παίγνια, τα «Call & Win», «Puzzle TV», «Super Game» και «Quiz Make R», και απέστειλε νέα έκθεση στο ΕΣΡ με τα αποτελέσματα ελέγχου. Αναλυτικά για κάθε παιχνίδι χωριστά, τι δεν τηρούν από τον νόμο με την απαραίτητη τεκμηρίωση από δίπλα. Μια σειρά από κατατοπιστικούς πίνακες που στην ουσία λύνουν τα χέρια του Συμβουλίου ώστε να προβεί σε αποφάσεις.

 

Η επιτροπή εστιάζει στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ γιατί θεωρεί πως αυτά έχουν ευρύτερη διείσδυση στο κοινό από ό,τι το Ιnternet. Σωστά. Αλλωστε «σε αντίθεση με το Διαδίκτυο, όπου τα τυχερά παίγνια διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο μέσω ατομικής κάρτας παίκτη, δηλαδή ονομαστικά, στην περίπτωση των παιγνίων μέσω των ραδιοτηλεοπτικών μέσων η συμμετοχή είναι ανώνυμη. Αυτό το γεγονός αυτοτελώς, αλλά και σε συνδυασμό με τη μετάδοση των παιγνίων αυτών κατά διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας, εκθέτει τους ανηλίκους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στους κινδύνους του εθισμού και της κατασπατάλησης χρημάτων». Η ΕΕΕΠ θεωρεί ακόμα πως με τη μετάδοση των συγκεκριμένων παιγνίων «δημιουργείται έντονη κοινωνική απαξία». Επίσης, «το θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αρνητικού σχολιασμού των πολιτών, τροφοδοτώντας τη δημόσια σφαίρα με αρνητικά σχόλια και με την επισήμανση του κινδύνου που διατρέχουν τα νοικοκυριά, οι ανήλικοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που, κατ’ ανάγκη, περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μπροστά στην τηλεόραση». Την αρμοδιότητα ελέγχου της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς την ασκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το περίφημο ΕΣΡ, που «διαθέτει την εμπειρία και την υποδομή να πραγματοποιεί τον έλεγχο αυτό με αποτελεσματικότητα».

 

Να δούμε τι θα αποφασίσει το αρμόδιο υπουργείο. Μήπως να ρωτήσει και τα κανάλια, να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις;

 

…………………………………………..

 

Τα νέα του ΕΣΡ

 

Πρόστιμα κυρίως για τον ΑΝΤ1 επιφύλασσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το κανάλι του Αμαρουσίου είχε την τιμητική του. Κατ’ αρχάς του καταλογίστηκε πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ για την εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», για παραπλάνηση κοινού. Αιτία, ένα από τα γνωστά παιχνίδια της εκπομπής, αυτό κατά το οποίο κερδίζει ο ταχύτερος. Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός καλείται να πληρώσει άλλα 20 χιλιάδες ευρώ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στην εκπομπή «Της Αlfa τα ζυμώματα». Παράνομη χορηγία από την Alfa (την εταιρεία) και τις ζύμες της.

 

Επίσης, με 15 χιλιάδες ευρώ τιμωρήθηκε το «Εγνατία TV» του Νομού Ξάνθης επειδή δημοσιογράφος του παρουσίασε στην προεκλογική περίοδο το δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ενώ την ίδια ώρα ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Για προεκλογικό παράπτωμα τιμωρήθηκε και το «Ξάνθη channel», μια και φιλοξένησε την παραμονή των ευρωεκλογών, το τελευταίο Σάββατο, έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., τον Παναγιώτη Σγουρίδη.

 

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

[email protected]

 

Scroll to top