arxaia-olumpia-floga

16/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ για το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Καλλιμάρμαρο!

«Σοκ» στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προκάλεσε το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ με το οποίο προέκυπτε φόρος 4,5 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές της εγκαταστάσεις, για το ΟΑΚΑ, το «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και για το στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης του Ε9 .
      Pin It

Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπου διαπιστώθηκε ότι η αιτία για τα 4,5 εκατ. ευρώ είναι η λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι πρόσφατα και δη στις 14 Οκτωβρίου στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για τον σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογιστεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο απαλλαγές. Θα υπάρξει διόρθωση του Ε9, με τροποποιητική δήλωση.

Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην περίπτωση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία παρέλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα για το Παναθηναϊκό Στάδιο. Να σημειωθεί ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου απαλλάσσονται από τον φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

Επομένως, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δεν θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014.

 

Μ.Χ.-Κ.Τσ.
efsyn.gr

Scroll to top