16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυρίαρχος των δρόμων οι ασφαλιστικές εταιρείες

Χωρίς καν να υπάρχει το πρόσχημα της «δημοσιονομικής επιβάρυνσης», οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφήνουν απροστάτευτα και χωρίς αποζημίωση τα θύματα τροχαίων, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του κλάδου.
      Pin It

Χωρίς καν να υπάρχει το πρόσχημα της «δημοσιονομικής επιβάρυνσης», οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφήνουν απροστάτευτα και χωρίς αποζημίωση τα θύματα τροχαίων, για να μη θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του κλάδου

 

Το 2011 επιχειρήθηκε να ψηφιστεί μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών διάταξη που υποβάθμιζε τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων και εδραίωνε καθεστώς τιμοκαταλόγου διατίμησης για τους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων. Τελικά, η διάταξη αποσύρθηκε ύστερα από οξύτατη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Δυστυχώς, στο τέλος του 2012 η διάταξη επανήλθε επί Στουρνάρα-Μαυραγάνη και ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, εκμηδενίζοντας τις αποζημιώσεις για τα θύματα τροχαίων από ανασφάλιστα αυτοκίνητα, φορτώνοντας την κρίση και τις απάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, που τίναξαν το «Επικουρικό Κεφάλαιο» στον αέρα, στις πλάτες των αδύναμων να διαμαρτυρηθούν θυμάτων.

 

Το ΣτΕ επρόκειτο να εξετάσει την προσφυγή κατά της «αμαρτωλής» τροπολογίας του Ν.4092 στις 10 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε η συζήτηση για τις 16/12/2015. Στη χώρα με τα εκατοντάδες θανατηφόρα τροχαία και όταν -μόνο τον τελευταίο μήνα- σημειώθηκαν πάνω από 20 θάνατοι και πάνω από 50 βαρύτατοι τραυματισμοί, «προκρίθηκε» ως φάρμακο η απαλλαγή -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ- των ασφαλιστικών εταιρειών, και συγκεκριμένα του Επικουρικού Κεφαλαίου που προβλέπεται να διατηρούν από τις νόμιμες οικονομικές αποζημιώσεις.

 

Με ευθεία παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, της ΕΣΔΑ (αρ. 6) και του Ελληνικού Συντάγματος (άρ. 17, άρ. 20 και άρ. 28), η Βουλή κατέστησε τα θύματα των τροχαίων απροστάτευτα, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ούτε καν ως πρόσχημα η οποιαδήποτε εμπλοκή ή ζημία του Δημοσίου, στον βαθμό που η οικονομική διαφορά και οι αποζημιώσεις θυμάτων δεν αφορούν το Δημόσιο.

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top