Pin It

ΛΑΜΙΑ

 

Αρκετά ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών προκαλεί το νέο εργατικό δυστύχημα που συνέβη στην Κάρυστο της Νότιας Εύβοιας και κόστισε τη ζωή σ’ έναν 35χρονο εργάτη, ο οποίος από αδιευκρίνιστα ακόμη αίτια τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που έκοβε τα κλαδιά ενός δέντρου.

 

Ο 35χρονος εργαζόταν σε ιδιωτικό συνεργείο που είχε αναλάβει εργολαβία για λογαριασμό του Δήμου Καρύστου να κλαδέψει δέντρα που βρίσκονταν σε δημοτικούς χώρους. Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, όμως, έπεσε από το δέντρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

 

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ηλεκτροπληξία από καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ που βρίσκονταν ανάμεσα στις φυλλωσιές του δέντρου. Ωστόσο, με χθεσινή ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πτώση και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «διερευνάται από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας εάν η συνέπεια του θανάσιμου τραυματισμού είναι από ηλεκτροπληξία λόγω καλωδίων ή λόγω της πτώσης του εργαζομένου».

 

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού και προσδιορίζει ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού γεγονότος», αποφεύγοντας όμως οποιαδήποτε αναφορά σε επιμέρους στοιχεία για το περιστατικό. Αντίθετα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει ότι για το 2014 σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 65 έλεγχοι, επισημαίνει την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και υπόσχεται την εντατικοποίηση των ελέγχων.

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλεί αρκετά ερωτήματα τόσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη όσο και για τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί.

 

Γιώργος Δελιχάς

 

Scroll to top