16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλεισαν τον δρόμο σε απεργία και αθωώθηκαν

Δικαστήριο απάλλαξε 9 ταξιτζήδες που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών, κρίνοντας ότι απέκλεισαν συμβολικά την οδό για περιορισμένο χρόνο λόγω κινητοποίησης.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εκλεισαν τον δρόμο… νομίμως! Και όμως, νομικό δεδικασμένο δημιουργεί χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που αθώωσε πανηγυρικά εννέα ταξιτζήδες για παρακώλυση συγκοινωνιών, στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων το 2011.

 

Ηταν μία από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των ιδιοκτητών ταξί που γίνονταν το 2011 ενάντια στον νόμο Ραγκούση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, όπου συμμετείχε μαζικά όλος ο κλάδος. Στην περιοχή του Δερβενίου, στην είσοδο της Εγνατίας οδού, περίπου 170 ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης είχαν παραταχθεί αντιδρώντας δυναμικά με απεργιακές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Η αστυνομία, που συνέταξε την αυτεπάγγελτη δικογραφία, σημείωσε τις πινακίδες 11 ταξί και τελικά εννέα ιδιοκτήτες βρέθηκαν κατηγορούμενοι χθες στο εδώλιο.

 

Οπως εξήγησαν, η κινητοποίηση ήταν καθολική και ο δρόμος έκλεισε συμβολικά για πολύ λίγη ώρα, χωρίς να παρεμποδίζεται η διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Το δικαστήριο με μια γενναία απόφαση δέχτηκε ότι ο αποκλεισμός έγινε συμβολικά για περιορισμένο χρόνο λόγω της απεργίας και τους αθώωσε.

 

«Βέβαια έχουμε άλλα τρία δικαστήρια μπροστά μας για τις ίδιες κινητοποιήσεις εκείνης της εποχής…», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννακάκης, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η πρώτη απαλλακτική απόφαση αποτελεί ένα καλό δεδικασμένο για τα απεργιακά μπλόκα, υπό προϋποθέσεις.

 

«Ευτυχώς στην περίπτωση των εννέα οδηγών η Δικαιοσύνη δεν ήταν τυφλή, αφού το δικαστήριο έλαβε σοβαρά υπόψη του το παράλογο της μήνυσης και τους αθώωσε πανηγυρικά. Το δικαίωμα στην απεργία και την κινητοποίηση είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η αθωωτική απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για τέτοιου είδους δίκες εργαζομένων», δήλωσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που τους συμπαραστάθηκε με την παρουσία της στο δικαστήριο.

 

Scroll to top