16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυματίωση στα Πατήσια

Πολλαπλά κρούσματα μεταξύ αστυνομικών και κρατουμένων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και σοβαρότατες καταγγελίες από τα συνδικαλιστικά τους όργανα για αδιαφορία της ηγεσίας τους.
      Pin It

Tου Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Δικαιολογημένη αναστάτωση προκαλεί σε κρατούμενους, αστυνομικούς και πολίτες η επιβεβαίωση της είδησης για κρούσματα φυματίωσης σε δύο κρατούμενους στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 8 αστυνομικοί από τους συνολικά 31, αλλά και πέντε κρατούμενοι του ίδιου τμήματος βρέθηκαν θετικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (μαντού). Οι τελευταίοι λαμβάνουν ήδη προληπτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ για να διαπιστωθεί εάν έχουν νοσήσει υποβάλλονται σε περαιτέρω ιατρικό και ακτινολογικό έλεγχο.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο διοικητής του συγκεκριμένου τμήματος στις 3 Οκτωβρίου 2014 φέρεται να υπέβαλε σχετική αναφορά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ενας εκ των κρατουμένων που νοσούν είχε μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2013 στο νοσοκομείο «Σωτηρία», έλαβε φαρμακευτική αγωγή και επέστρεψε στο Α.Τ. Πατησίων, όμως η υγεία του δεν βελτιώθηκε. Τελικά, τον Απρίλιο του 2014 ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Κολωνού, στο οποίο εμφανίστηκαν ανάλογα κρούσματα φυματίωσης. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος μεταφέρθηκε ξανά στο Α.Τ. Πατησίων, όπου κρατούνταν έως προχθές, χωρίς να λαμβάνει καμία αγωγή.

 

«Τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φυλακές ψυχών, ούτε χώροι κράτησης -ακόμη και ποινικών κρατουμένων- για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εχουμε επισημάνει ότι οι χώροι των αστυνομικών καταστημάτων έχουν ορισμένες αντοχές και συγκεκριμένη επάρκεια κράτησης ανθρώπων, η οποία όμως συνεχώς υπερβαίνεται», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Αθηνών, τονίζοντας πως η ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ είναι ενήμερη για την επιτακτική ανάγκη για υγιεινή και καθαριότητα στα κρατητήρια, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο.

 

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων (μεταναστών και ποινικών) και εργασίας των αστυνομικών στα τμήματα -τα οποία έχουν μετατραπεί σε φυλακές- επιβεβαίωσαν αστυνομικοί από δύο διαφορετικά τμήματα της Αττικής, με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.». «Αν κάποιος τολμήσει να κάνει ελέγχους στα υπόλοιπα αστυνομικά τμήματα, είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν αρκετά ακόμα κρούσματα», δηλώνει ο αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Νίκος Καραδήμος.

 

Scroll to top