16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα η απόφαση για τον Παν. Ψωμιάδη

Ο έκπτωτος νομάρχης δικάστηκε στο Εφετείο για μείωση προστίμων σε μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέο ποινικό «καμπάνακι» χτύπησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για τον έκπτωτο νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που κάθισε στο εδώλιο με βασική κατηγορία τη μείωση προστίμων για τη ρύπανση της κατεστραμμένης, πια, λίμνης Κορώνειας. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όχι μόνο καθυστέρησε κατά 15 μήνες από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών την επιβολή προστίμων για τη ρύπανση της λίμνης, αλλά ήταν και μειωμένα, κατά περίπτωση έως και 30%. Στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δέκα βιοτεχνίες, το συνολικό ποσό μειώθηκε κατά 24.660 ευρώ. «Σκοπός του ήταν να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων», τονίζεται στο κατηγορητήριο.

 

«Την πλήρη αθώωση για το έγκλημα της Κορώνειας επιδιώκει το “σύστημα Ψωμιάδη”, που υπηρέτησε πιστά το δολοφονικό μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό σύστημα και τα ποικίλα συμφέροντα», κατήγγειλε ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο.

 

«Παρ’όλο που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο υπεύθυνος νομάρχης, για τους υποτυπώδεις ελέγχους και τη μη είσπραξη ή μείωση των προστίμων που εισηγούνταν έντιμοι υπάλληλοι, πρωτόδικα είχε κριθεί αθώος για τα αδικήματα της ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας και για το ζήτημα της μη σύστασης των αρμόδιων επιτροπών ελέγχου. Αν αθωωθεί στο Εφετείο και για τη χαριστική μείωση των προστίμων που είχε επιβάλει ο Σουφλιάς, προφανώς για το έγκλημα της λίμνης απλώς θα φταίει η ώρα η κακιά», ξεκάθαρισε ο κ. Τρεμόπουλος.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης πρωτόδικα είχε επιβάλει στον Παναγιώτη Ψωμιάδη στις 22.3.2013 ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, για την παράβαση καθήκοντος και την απιστία στην υπηρεσία.

 

Scroll to top