upourgeio-oikonomikon

16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ληξιπρόθεσμα: ξαναγράφουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Η τρόικα επιμένει σε αλλαγές καθώς θεωρεί βέβαιο ότι θα προκαλέσει κατάρρευση των εσόδων. Αδιάφορο για τις επιχειρήσεις το νέο σύστημα ΦΠΑ - μόλις 600 έχουν ενταχθεί σε αυτό.
      Pin It

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση -εάν τελικώς συμφωνήσουν και οι δανειστές- ξαναβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στον κίνδυνο να απονευρωθεί πλήρως η παλαιά ρύθμιση των 12 (και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 48) δόσεων και να δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα. Οι αρχικές προτάσεις για… γενναίες μειώσεις επιτοκίων και προσαυξήσεων ξαναγράφονται προκειμένου να αποφευχθούν «διαρροές» οφειλετών που έχουν ενταχθεί και εφαρμόζουν την παλαιά ρύθμιση.

 

Και ενώ η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση για περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες βρίσκεται υπό… αναθεώρηση, σε αποτυχία φαίνεται να οδεύει το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ. Μετά περίπου 10 ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής, μόλις 600 επιχειρήσεις (από τις εκατοντάδες χιλιάδες) εντάχθηκαν σ’ αυτό, προκειμένου να αποδίδουν τον φόρο με την είσπραξη του τιμολογίου και όχι με την έκδοσή του. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται στις μεταχρονολογημένες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά (ελλείψει ρευστού), για τις οποίες δεν μερίμνησε το σύστημα. Ο ΦΠΑ συνεχίζει να αποδίδεται με την έκδοση της επιταγής και όχι με την εξόφλησή της, όπως υπαγορεύει η λογική.

 

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

 

Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συμφωνίας με την τρόικα, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των αγορών. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η ρύθμιση ξαναγράφεται από την αρχή. Ενώ ήταν έτοιμη, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, το θέμα επανεξετάζεται, υπό τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα έσοδα.

 

Η αρχική πρόταση για μείωση των συσσωρευμένων προσαυξήσεων για όσους έμπαιναν στη ρύθμιση και μείωση του ετήσιου επιτοκίου από το 8,76% που ισχύει σήμερα σε 4,5% με παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών ξαναγράφεται.

 

Η νέα… έκδοση της ρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι:

 

• Οσοι χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών μεγαλύτερα του 1.000.000 ευρώ δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις, δηλαδή θα εξαιρεθούν.

 

• Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση δεν θα είναι τελικά 4,5% αλλά 5% ή και μεγαλύτερο.

 

• Θα δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Αυτά θα αφορούν σημαντική μείωση του επιτοκίου που ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 8,79% ή και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή ακόμη και με μια αύξηση του αριθμού των δόσεων των υφιστάμενων ρυθμίσεων. Την επαναδιατύπωση της ρύθμισης απαίτησε η τρόικα μετά τις προβολές που έκανε για τις επιπτώσεις στα έσοδα. Σύμφωνα με αυτές, η εφαρμογή μιας ρύθμισης 100 δόσεων θα είχε άμεση αντανάκλαση στην πορεία είσπραξης των δημόσιων εσόδων, ιδίως από τη στιγμή που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτήν όλες οι βεβαιωμένες ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διατυπώθηκε μάλιστα η εκτίμηση ότι ακόμη και ένα ποσοστό χαμηλότερο του 10% των φορολογουμένων με βεβαιωμένες οφειλές να εντάσσονταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα έσοδα για οκτώ μήνες θα ήταν σαφώς μειωμένα εξαιτίας της κατάτμησης της οφειλής σε πολλές δόσεις, πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΝΦΙΑ για το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Καλλιμάρμαρο!

 

ΑΜΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΑΜΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«ΣΟΚ» στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προκάλεσε το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ με το οποίο προέκυπτε φόρος 4,5 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές της εγκαταστάσεις, για το ΟΑΚΑ, το «Γ. Καραϊσκάκης» αλλά και για το στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία. Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), όπου διαπιστώθηκε ότι η αιτία για τα 4,5 εκατ. ευρώ είναι η λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της. Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι πρόσφατα και δη στις 14 Οκτωβρίου στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για τον σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογιστεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο απαλλαγές. Θα υπάρξει διόρθωση του Ε9, με τροποποιητική δήλωση. Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και στην περίπτωση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, η οποία παρέλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα για το Παναθηναϊκό Στάδιο. Να σημειωθεί ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου απαλλάσσονται από τον φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

 

Επομένως, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δεν θα είναι δυνατόν να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014.

 

 

Scroll to top