draghi0609

16/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

«Ελπίδα» για την κυβέρνηση η χαλάρωση της ΕΚΤ

Την ώρα που τα spreads βρίσκονται σε συνεχή ανοδική τροχιά και το Χρηματιστήριο «βυθίζεται», η κυβέρνηση ελπίζει πως η βοήθεια της ΕΚΤ θα καλύψει τα προβλήματα που προκάλεσε η «έξοδος από το μνημόνιο» του Αντώνη Σαμαρά. Σε 12-15 δισ. περισσότερα υπολογίζεται ο επιπλέον δανεισμός των τραπεζών.
      Pin It

Την αρνητική τροπή που πήρε η περιβόητη «έξοδος από το μνημόνιο» που διαφήμιζε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούν να «ισοφαρίσουν» τα στελέχη της κυβέρνηση, βλέποντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων να ανεβαίνουν και το χρηματιστήριο να πέφτει στα επίπεδα του 2013.

Για το λόγο αυτό και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με τον τελευταίο να γνωστοποιεί την πρόθεση της ΕΚΤ να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν μεγαλύτερα δάνεια.

Πως θα επιτευχθεί αυτό; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία υπολογίζεται σε 12 – 15 δισ. ευρώ. Μένει βέβαια, να φανεί σε ποιο βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά αυτή η επιπλέον ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν τη μεταβολή της στάσης της Αθήνας όσον αφορά ενδεχόμενο τερματισμό του προγράμματός της το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.

 

«Ανηφόρα» για spread, στον… κατήφορο το ΧΑ

Την ίδια ώρα, άνοδο 81 μονάδων βάσης κατέγραφε το μεσημέρι στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφούμενη σε 8,66%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το επίπεδο του 8,71%, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 και σημειώνεται μια ημέρα μετά από άνοδο 85 μονάδων βάσης που καταγράφηκε την Τετάρτη.

Παράλληλα, σε πτωτική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 878,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,22%.

 

efsyn.gr

Scroll to top