ukraine

16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν ψυχρώ δολοφονία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Επτά άμαχοι που συμμετείχαν σε κηδεία στο νεκροταφείο του ελληνικού χωριού Σαρτανά, 10 χλμ. βορειοανατολικά της Μαριούπολης, σκοτώθηκαν από «αδέσποτη» οβίδα και τουλάχιστον άλλοι 17 τραυματίστηκαν. Εξι από τους νεκρούς είναι ελληνικής καταγωγής.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Σε κηδεία πήγαιναν τα επτά θύματα από την οβίδα στο χωριό Σαρτανά, κοντά στην μαριούπολη  REUTERS/ Nikolai Ryabchenko


Σε κηδεία πήγαιναν τα επτά θύματα από την οβίδα στο χωριό Σαρτανά, κοντά στην μαριούπολη
REUTERS/ Nikolai Ryabchenko

Τρίτη μεσημέρι, η νεκρική πομπή έχει μόλις ολοκληρωθεί στο ιστορικό ελληνικό χωριό Σαρτανά, 10 χλμ. βορειοανατολικά της Μαριούπολης, κοντά στην -«παγωμένη» υποτίθεται- γραμμή πυρός στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, όταν ξαφνικά δίπλα στο νεκροταφείο άρχισε να «βρέχει» οβίδες. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 7 νεκρούς και τουλάχιστον 17 τραυματίες, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση…

 

Τελικά οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν χθες, με την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και δηλώσεις του γενικού πρόξενου της χώρας μας στη Μαριούπολη, Δημήτρη Παπανδρέου. Εξι από τους νεκρούς είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός και η κατάσταση της υγείας των ομογενών που συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

 

Κινδύνεψε ο πρόξενος

 

Από το σημείο της έκρηξης είχε διέλθει λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο Ελληνας πρόξενος, στο πλαίσιο επιθεώρησης που έκανε στην περιοχή, δύο ημέρες μετά την επιστροφή της έδρας του προξενείου στη Μαριούπολη (λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας είχε προσφάτως κριθεί απαραίτητη η μεταφορά του στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας).

 

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο από πού και ποιοι εκτόξευσαν τις οβίδες που αιματοκύλησαν το Σαρτανά. Οι ουκρανικές αρχές και η δημαρχία της Μαριούπολης «δείχνουν» ως υπεύθυνους τους ρωσόφωνους αντάρτες, ενώ στην περιοχή λέγεται ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη ασκήσεις του ουκρανικού στρατού. Ερευνες διεξάγει κλιμάκιο του ΟΑΣΕ.

 

Το τραγικό συμβάν στη Μαριούπολη -το πρώτο με θύματα ελληνικής καταγωγής- έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά «τυφλών» επιθέσεων μεσούσης της «ματωμένης» εκεχειρίας στην Ουκρανία. Ηδη στις 40 ημέρες της διάρκειάς της μετρά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερους από 300 νεκρούς -στρατιώτες, αντάρτες και αμάχους- στα ανατολικά της χώρας.

 

Η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται μέσα σε κλίμα διχασμού για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα αναμένεται να στηθούν οι κάλπες των τοπικών εκλογών στις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

 

Οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ δεν έχουν κοπάσει.

 

Ενώ χθες ο νέος κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Γκενάντι Μόσκαλ («ένας Ουκρανός με κεφαλαία», όπως τόνισε ο πρόεδρος Ποροσένκο, στην τελετή διορισμού στο Σεβεροντονέτσκ) κατήγγειλε πως 112 κυβερνητικοί στρατιώτες έχουν περικυκλωθεί από ρωσόφωνους αυτονομιστές στο Μπαχμούτκα, στον δρόμο που ενώνει την ανατολική περιφέρεια με τα δυτικά.

 

Κατά τα λοιπά, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία τους αργά το βράδυ της Τρίτης οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, συζήτησαν πιθανά μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Κι έδωσαν νέο, διά ζώσης ραντεβού εντός της εβδομάδας στο Μιλάνο, όπου αρχίζει σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής Ευρώπης-Ασίας.

 

Τα ενεργειακά

 

Στο σημερινό πρόγραμμα του Πούτιν περιλαμβάνεται μια σύντομη αλλά σημαντική στάση στη Σερβία -όπου θα προωθήσει τα σχέδια κατασκευής του αγωγού South Stream- κι έπειτα άφιξη στη μεγαλούπολη του ιταλικού Βορρά, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Αξιωματούχος του Κρεμλίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνάντηση με τον Ποροσένκο να γίνει την Παρασκευή, παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

 

Και φυσικά, πέρα από την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, στην κορυφή της ατζέντας τους βρίσκεται το θέμα των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι δυτικές κυρώσεις. «Εκτιμώ ότι στη συνάντηση στο Μιλάνο θα υπάρξει πρόοδος στο ενεργειακό ζήτημα», εκτιμά ο Μιχαήλ Πογκρεμπίνσκι, πολιτικός αναλυτής στο Κίεβο. «Η Ρωσία θα πουλήσει τελικά φυσικό αέριο στην Ουκρανία», υποστηρίζει, «αφού αυτή αποπληρώσει ένα συμβολικό μέρος του χρέους της [στην Gazprom], προκειμένου οι Ουκρανοί να μην ξεπαγιάσουν τον χειμώνα», που είναι ήδη προ των πυλών…

 

Scroll to top