persefoni-amfipoli

16/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στην Αμφίπολη

Το πρόσωπο της Περσεφόνης ολοκληρώνει την αναπαράσταση της αρπαγής της θεάς από τον Πλούτωνα αποκαλύφθηκε στο μωσαϊκό του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανασκαφικής ομάδας, η Περσεφόνη φορά λευκό χιτώνα και έχει υψωμένο το αριστερό της χέρι προς τα πάνω, πλάι στον γενειοφόρο αρματηλάτη που είναι ο Πλούτωνας.
      Pin It

Μια γυναικεία μορφή νεαρής ηλικίας, την οποία οι αρχαιολόγοι αποδίδουν στην Περσεφόνη, αποκαλύφθηκε από την απομάκρυνση των χωμάτων που κάλυπταν το μωσαϊκό μεγέθους 4,5μ. x 3μ. στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τα συνεργεία της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συνεχίζουν τις εργασίες στο τύμβο Καστά αφαιρώντας από τον λόφο τις επιχώσεις και τα μπάζα της ανασκαφής Λαζαρίδη, έχοντας ολοκληρώσει την αφαίρεση στη δυτική πλευρά και συνεχίζοντας τις εργασίες πίσω και ανατολικά από τη θόλο.

Σήμερα αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του μωσαϊκού, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η τρίτη μορφή της παράστασης, πίσω από τον γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος -εκτός από το στεφάνι- φοράει και κόκκινο ιμάτιο.

«Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

foto_persefoni

«Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου» σημειώνοντας ότι στην παράσταση παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης.

Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή, η παράσταση παραπέμπει και στην αντίστοιχη της αρπαγής της Περσεφόνης, στον Τάφο Ι (λεγόμενο και Τάφο της Περσεφόνης) στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Σε εκείνη την περίπτωση, η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, στις Αιγές είναι τοιχογραφία, ενώ στην Αμφίπολη πρόκειται για μωσαϊκό διαστάσεων 4,5 μέτρων x 3 μέτρων.

Ζωγραφική αναπαράσταση του ίδιου θέματος έχει βρεθεί στον Τάφο I της Βεργίνας

Ζωγραφική αναπαράσταση του ίδιου θέματος έχει βρεθεί στον Τάφο I της Βεργίνας

Παράλληλα, η ανασκαφική ομάδα προέβη στις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση του μωσαϊκού, ενώ προετοιμάζει και το… έδαφος για την είσοδο στον τέταρτο χώρο του τάφου. Ακόμα, έγινε τομή στο κατεστραμμένο τμήμα του μωσαϊκού προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες έδρασης του δαπέδου που είναι οι εξής: Κονίαμα 8-10 εκατοστών ως υπόβαση του ψηφιδωτού, πιο κάτω έχουμε στρώση από κροκάλες πάχους 10-12 εκατοστά, οι οποίες εδράζονται στο φυσικό έδαφος, υπό μορφή σκληρής αργιλώδους άμμου.

 

efsyn.gr

Scroll to top