koeliio-portogalos-prothipourgos

16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι πλην… Ελλήνων

Αν και θα πρέπει να ελεγχθεί από την Κομισιόν, στον προϋπολογισμό που δημοσιοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις της για έλλειμμα και φορολογία, αφήνοντας μόνη της την Ελλάδα με τον... κορσέ του Βερολίνου.
      Pin It

Του Κ. Μοσχονά

 

Μόνον η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στη δημοσιονομική λιτότητα και την άγρια φορολόγηση των πολιτών, ακολουθώντας την πολιτική που έχει επιβάλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην Ε.Ε., η οποία, όμως, χάνει συνεχώς έδαφος και δέχεται επικρίσεις.

 

Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 που είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στις Βρυξέλλες για να περάσει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία επιπλέον καυτή πατάτα για την απερχόμενη Επιτροπή Μπαρόζο, που μέχρι σήμερα υπακούει στις εντολές του Βερολίνου για εφαρμογή χωρίς την παραμικρή απόκλιση από το γερμανικής εμπνεύσεως Σύμφωνο Σταθερότητας που αρχίζει και τελειώνει με την αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας. Η Λισαβόνα δεν ακολουθεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο επίπεδο του 2,5% του ΑΕΠ και θέτει ως στόχο για το 2015 να το μειώσει στο 2,7%. Επίσης, το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει αισθητές φορολογικές μειώσεις στα νοικοκυριά με παιδιά και μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 23% σε 21%.

 

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο αγνόησε τις συστάσεις των Βρυξελλών, επειδή το 2015 έχει εκλογές, κάνοντας τον συμπατριώτη του και υπεύθυνο για την αυστηρή πολιτική λιτότητας Μπαρόζο να μη βλέπει την ώρα να παραδώσει το τιμόνι της Κομισιόν στον Γιούνκερ (REUTERS)

 

 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έλαβε υπόψη ότι το 2015 έχουν προγραμματιστεί εκλογές στη χώρα και αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις των Βρυξελλών, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου, για λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε ότι όποιος επιμείνει για την τήρηση της εν λόγω δέσμευσης διακατέχεται από «δημοσιονομικό φανατισμό». Και έστειλε ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και ιδίως στο Βερολίνο ότι αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία της Πορτογαλίας σήμερα είναι η μείωση των φορολογικών βαρών με στόχο την τόνωση της ανάκαμψης και όχι επιπλέον φορολογικά μέτρα.

 

Ετσι, η Πορτογαλία ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στις Βρυξέλλες, υπό την πίεση του Βερολίνου. Η τραγική κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και το σφυροκόπημα που δέχεται η κυβέρνηση Βάλς, υποχρεώνουν το Παρίσι να σηκώσει επιτέλους τη φωνή του απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ και τους συμμάχους της. Αλλωστε, η Ρώμη είναι στο πλάι του. Με την προσθήκη της Πορτογαλίας από χθες στην ομάδα των «ανταρτών» και τις φωνές που υψώνονται κατά της συνέχισης της λιτότητας στην Ισπανία, η σύνοδος κορυφής που θα συνέλθει στις 24 Οκτωβρίου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ισως να ξυπνήσει σε μια στιγμή και η ελληνική κυβέρνηση, αντί να ασχολείται με το πώς θα τρομοκρατήσει τους Ελληνες πολίτες…

 

Αυτός που φυσάει και ξεφυσάει με την όλη κατάσταση είναι ο προς το παρόν άνεργος, απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος επιδιώκει να παραδώσει την καυτή πατάτα στον διάδοχό του Ζ.Κ. Γιούνκερ, που αναλαμβάνει κανονικά από την 1η Νοεμβρίου.

 

Scroll to top