Latous-Serz

16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει»

Ο θεωρητικός της αποανάπτυξης Σερζ Λατούς, μίλησε σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη συμπρωτεύουσα.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Τον Μοράλες και την ενσωμάτωσής του μετά τη νίκη του κινήματος στη Βολιβία έφερε ως παράδειγμα ο Σερζ Λατούς στη Θεσσαλονίκη, για να ''προειδοποιήσει'' για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση του

Τον Μοράλες και την ενσωμάτωσής του μετά τη νίκη του κινήματος στη Βολιβία έφερε ως παράδειγμα ο Σερζ Λατούς στη Θεσσαλονίκη, για να »προειδοποιήσει» για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση του

«Ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να σταματήσει τους αγώνες όταν πάρει την εξουσία…». Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων, στο παλαιό κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης, ο γκουρού της αποανάπτυξης και της άμεσης δημοκρατίας, Σερζ Λατούς*, ξεδίπλωσε τις ιδέες και τις προτάσεις του αναπτύσσοντας διάλογο με εκατοντάδες νέους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν. Μίλησε για τους κινδύνους της εξουσίας, για το παράδειγμα της Βολιβίας, για τον ρόλο των λόμπι, αλλά και την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία.

 

Μιλώντας για την «επανίδρυση της κοινωνίας» μέσα από την αποανάπτυξη, την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, ο Σερζ Λατούς επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής όλων στις αποφάσεις που τους αφορούν, αντίθετα με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που, όπως τόνισε, αποξενώνει τους αντιπροσώπους από αυτούς που αντιπροσωπεύουν.

 

Αφού εξήγησε ότι η «κρίση» δεν υπάρχει μόνο στο στενό οικονομικό πεδίο, αλλά πρόκειται για μια συνολική κατεδάφιση του κοινωνικού ιστού, αξιών, δομών και θεσμίσεων, εξήγησε πως οι ρίζες αυτού του φαινομένου βρίσκονται στον καπιταλισμό: διαρκής οικονομική μεγέθυνση στο κυνήγι του αλόγιστου κέρδους με κάθε κόστος. «Ως εκ τούτου, η επιστροφή στην “πρότερη κατάσταση” της εικονικής ευδαιμονίας δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση», υποστήριξε για να ξεκαθαρίσει: «Αμα πάρουμε την εξουσία, η εξουσία θα μας πάρει μαζί της. Δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε, όμως, να μας σέβεται η εξουσία. Θέλουμε να πιέσουμε την εξουσία να βάλει στο πρόγραμμά της την άμεση δημοκρατία».

 

Η περίπτωση της Βολιβίας

 

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην περίπτωση της Βολιβίας και του νερού, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο τα ζητήματα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που μπορεί να «πάγωσαν», αλλά δεν έχουν κλείσει…

 

«Η φασιστική κυβέρνηση της Βολιβίας», είπε, «είχε αποφασίσει να εκχωρήσει το νερό σε μια ξένη ιδιωτική εταιρεία. Τότε ξεκίνησε ένας συντονισμός ανθρώπων και συνδικάτων με διαμαρτυρίες, με τον Εβο Μοράλες, και στο τέλος κέρδισαν. Κέρδισαν, γιατί είπαν ότι εμείς δεν θέλουμε την εξουσία, αλλά έπρεπε να γίνει σεβαστός ο λόγος μας. Στις επόμενες εκλογές ο Μοράλες κέρδισε. Η εξουσία τελικά τον πήρε…», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «γύρω του δημιουργήθηκαν διάφορα λόμπι ανθρώπων».

 

Την κατάσταση αυτή παραλλήλισε στη συνέχεια με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας και την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. «Ας πάρουμε το ελληνικό παράδειγμα», επισήμανε. «Ο Τσίπρας, όταν αναλάβει την εξουσία δεν θα πρέπει να σταματήσει να αγωνίζεται, όπως κάνει σήμερα. Θα πρέπει να συνεχίσει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο…», ανέφερε με νόημα, για να κλείσει την ομιλία του μ’ έναν στίχο: «Ούτε Θεός ούτε Καίσαρας. Καθένας να σώσει τον εαυτό του».

 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: «Ακυβέρνητες Πολιτείες», Κοινωνικός Χώρος ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΣ, «Εφημερίδα των Συντακτών», «Συν Αλλοις», «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων».

 

Χθες βράδυ, ο Σερζ Λατούς επισκέφθηκε τη Χαλκιδική όπου μίλησε σε κατοίκους της περιοχής και του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις, στο δημοτικό θέατρο της Μεγάλης Παναγιάς.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

* Ο Σερζ Λατούς είναι Γάλλος ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud και ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης.

 

Scroll to top