vouli

16/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση για τον Ελ. Βενιζέλο στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών σημειώθηκε κατά την εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βουλή, μετά την τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής.
      Pin It

Στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν αφιερωμένη εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννησή του.

Το προεδρείο, τα κόμματα και η κυβέρνηση αναφέρθηκαν στην ιστορική σφραγίδα που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χωρίς, πάντως, οι διαπιστώσεις να χαρακτηρίζονται από την ίδια εκτίμηση για τις συνέπειες των αποφάσεών του, σε μια κρίσιμη ιστορική φάση για την πορεία της χώρας.

Αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα πυροδότησε, όμως, μόνο η προσέγγιση που επεφύλαξε η Χρυσή Αυγή στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

«Τιμούμε σήμερα, εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του, τη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος διαθέτοντας αναμφίβολη πολιτική ευφυία, διπλωματική επιδεξιότητα, αλλά και επικοινωνιακό χάρισμα, όπως και διαπροσωπική γοητεία την οποία ασκούσε ακόμα και στους αντιπάλους του, κατάφερε σε μια συγκρουσιακή εποχή αναδιάταξης του διεθνούς στερεώματος να συνδέσει το όνομά του με τις τύχες του νεοελληνικού κράτους και να ανασύρει την παραπαίουσα Ελλάδα από την αφάνεια, μετασχηματίζοντάς την σε υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη», ανέφερε ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ονειροπόλος πραγματοποιός πολιτικός, άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία κι επηρέασε θετικά τη μοίρα των Ελλήνων. Σήμερα, αποτελεί για όλους μας ένα ακατάλυτο σύμβολο ενότητας. Οι παρακαταθήκες του, ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού», ανέφερε εκ μέρους της ΝΔ ο Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός απαξιώνεται από τα διάφορα εξωθεσμικά κέντρα, είναι ανάγκη να ανατρέχουμε σε προσωπικότητες που όρισαν την ιστορία του τόπου. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πραγματικός γίγαντας της δημόσιας ζωής, γιατί ήρθε σε μια ιστορική στιγμή όπου ο λαός ζούσε μια ζωή πεσμένης αυτοπεποίθησης μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897. Κατόρθωσε, λοιπόν, να τον εμπνεύσει, να σηκώσει και να ανατάξει την αυτοπεποίθησή του, να τον εμπνεύσει, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Σήμερα που γύρω μας, έθνη και λαοί και πολιτισμοί και οικονομικά συμφέροντα συγκρούονται, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, ερείπια και καταστροφές, το μόνο που μπορεί κανείς να σκεφθεί είναι μια εικόνα. Βλέπει τη γαλανόλευκη να ξεκινά αγκαλιάζοντας την Κρήτη, να απλώνεται στο Αιγαίο και τα νησιά του, να αγκαλιάζει το Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη μας. Είναι η Ελλάδα, η χώρα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, όπως εκείνος πέτυχε για να γίνει», είπε ο Γιάννης Δημαράς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στον «άνθρωπο που δεν διαπραγματευόταν λαϊκίζοντας προς το λαό, αλλά ήταν αριστοτέχνης στην πραγματοποίηση του εφικτού», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, λέγοντας ότι ήταν ο Βενιζέλος ο άνθρωπος που έκανε πραγματικά την Ελλάδα αγνώριστη με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1911, με τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και τις σπουδαίες αλλαγές στο στράτευμα, με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Εκλογοδικείο, με τις εγγυήσεις στην ανεξαρτησία των δικαστών, με τις εγγυήσεις που αφορούσαν τους τόκους, την τοκογλυφία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τους συνεταιρισμούς, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την ίδια την αυτοδιοίκηση, με τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση.

«Θεωρήθηκε από πολλούς ως φιλελεύθερος και δημοκράτης. Τις περισσότερες φορές, όμως, κυβέρνησε πραξικοπηματικά και δυστυχώς με επέμβαση ξένων δυνάμεων. Χαρακτηρίστηκε σαν πολιτικός της νίκης σε διάφορες πολεμικές αναμετρήσεις. Όμως, υπήρξε και ταυτόχρονα πολιτικός της ήττας, με ένα σύνολο αποφάσεων και με πράξεις που αύξησαν τις προϋποθέσεις της μικρασιατικής καταστροφής και οδήγησαν στην περιθωριοποίηση των ελληνικών προσφυγικών πληθυσμών», είπε ο Αντώνης Γρέγος από τη Χρυσή Αυγή, πυροδοτώντας την αντίδραση βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ.

Η ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία και η σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία έχει αποφανθεί για το ισοζύγιο λειτουργίας και συμπεριφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου, τοποθετώντας τον ανδριάντα του, μαζί με τον άλλο εκπρόσωπο του Κοινοβουλευτισμού, τον Χαρίλαο Τρικούπη, στο προαύλιο της Βουλής, είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο πιο σημαντικός και ικανός πολιτικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης στην Ελλάδα, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και πρόσθεσε ότι «δίπλα βέβαια στο καρότο των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε και το μαστίγιο της καταστολής κατά του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ που την εποχή εκείνη έλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις». Είπε ακόμη ότι επί των ημερών του Βενιζέλου «απαγορεύθηκε το δικαίωμα της απεργίας στους δημόσιους υπαλλήλους. Περιορίστηκε η ελευθερία του Τύπου. Απαγορεύθηκε και τυπικά, γιατί βρισκόταν συνεχώς υπό δίωξη, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Διαλύθηκε η Ένωση Νομικών, γιατί αποκάλυψε τα βασανιστήρια που γίνονταν στους κομμουνιστές κρατούμενους στις φυλακές ΑΒΕΡΩΦ. Και βεβαίως, υπήρξε και το περιβόητο ιδιώνυμο, νόμος που ποινικοποιούσε ακόμα και τη σκέψη».

«Εκατό πενήντα χρόνια μετά τη γέννηση του Ελευθέριου Βενιζέλου νιώθω απλά υπερήφανος που γεννήθηκα σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα για την οποία συνέβαλε αποφασιστικά στη θεμελίωσή της και μπορώ να πω ότι νιώθω υπερήφανος που σήμερα από αυτό εδώ το Βήμα μπορώ να έχω τη δική μου άποψη, αλλά να δίνω και το δικαίωμα της διαφορετικότητας σε όποιον έχει μια άλλη άποψη, γιατί αυτό είναι η Δημοκρατία», ανέφερε ο Χρήστος Αηδόνης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο μεγάλος ηγέτης, ο επιστήμονας, ο επαναστάτης, ο πολιτικός, ο Εθνάρχης είναι ο πιο σημαντικός πολιτικός της νεότερης ιστορίας. Αυτό είναι κοινή πεποίθηση με ελάχιστες εξαιρέσεις», είπε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι «σήμερα που η ελληνική κοινωνία, ολόκληρη η χώρα, προσπαθεί να πετύχει την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, ύστερα από έξι χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, η προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Εθνάρχη μας, μας δίνει κουράγιο, μας εμψυχώνει και μας δείχνει το δρόμο για την ανάγκη διασφάλισης ευρωπαϊκών στηριγμάτων και συμμαχιών της χώρας».

 
efsyn.gr

Scroll to top