16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «παράξενος επισκέπτης» ήρθε από τον ουρανό!

Κόλαση στο Βελιγράδι μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στη Σερβία, την πρώτη ύστερα από 68 χρόνια!.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από καιρό. Η πρώτη επίσκεψη της εθνικής ομάδας της Αλβανίας στο Βελιγράδι μετά το 1967, και με την «ανοιχτή πληγή» του Κοσσυφοπεδίου, δεν προμηνυόταν ευχάριστη. Ομως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν ενδείξεις που επέτρεπαν αισιοδοξία. Οπως η αναμέτρηση μεταξύ της αλβανικής Μπέσα και της σερβικής Μπεζανίγια για το Κύπελλο UEFA στις αρχές της σεζόν 2007-08. Ή ο αγώνας Σερβίας –Αλβανίας για το Euro κάτω των 17 ετών, που έληξε με 3-0 υπέρ των πρώτων στη Βιέννη.

 

Αν προσθέσει κανείς και την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στη Σερβία –την πρώτη ύστερα από 68 χρόνια!– υπήρχαν βάσεις για να αισιοδοξεί κανείς ότι μπορεί ο αγώνας να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα. Ακόμα και υπό τις ιαχές «Σκότωσε, σκότωσε τον Αλβανό» (και άλλα μη δημοσιεύσιμα) που ακούγονταν όλο το βράδυ, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο.

 

Για να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα, οι δύο ομοσπονδίες συμφώνησαν να μην ταξιδέψουν Αλβανοί οπαδοί στο Βελιγράδι και αντίστοιχα να μην υπάρχουν Σέρβοι στις εξέδρες του γηπέδου τού Ελμπασάν στις 8 Οκτωβρίου 2015. Ομως ακόμα κι έτσι, χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς, το γήπεδο της Παρτιζάν προχθές ήταν γεμάτο 3.500 αστυνομικούς. Που όμως δεν κατάφεραν να προλάβουν το κακό…

 

Στο επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλείας, κανείς δεν είχε υπολογίσει τον δρόνο. Ο λόγος για το τηλεχειριζόμενο αεροπλανάκι που έκανε την εμφάνισή του πάνω από το γήπεδο της «Παρτιζάν» την Τρίτη το βράδυ, φέροντας την κοκκινόμαυρη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», με τα πορτρέτα δύο εθνικιστών, ηρώων για τον αλβανικό λαό: του Ισμαήλ Κεμάλι, που διακήρυξε την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912, και του Ισά Μπολιέτινατς, που είχε πολεμήσει κατά των Τούρκων και των Σέρβων το 1912-13. Οπου «Μεγάλη Αλβανία», το εθνικιστικό σχέδιο επανένωσης σε ένα κράτος όλων των αλβανικών πληθυσμών που υπάρχουν στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

 

Στο 42ο λεπτό, τα μάτια όλων γύρισαν προς τον «παράξενο επισκέπτη» από τον ουρανό. Και τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο Σέρβος αμυντικός της Φράιμπουργκ, Στέφαν Μίτροβιτς, επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία. Εκεί δέχτηκε την επίθεση των Αλβανών παικτών, που θέλησαν να πάρουν το εθνικό τους σύμβολο από τα χέρια του. Η κίνησή τους προκάλεσε την εισβολή Σέρβων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επικεφαλής των εισβολέων, ο σεσημασμένος χούλιγκαν Ιβάν Μπογκντάνοφ, που δεν είναι μόνο μέλος των σκληροπυρηνικών οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, των Ultra Boys, αλλά και στέλεχος του Κινήματος 1389, μιας ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας που έχει εμπλακεί σε επεισόδια κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των υποστηρικτών τους.

 

Το ξύλο που έπεσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν ανελέητο. Επίσημοι, αναπληρωματικοί παίκτες και θεατές, ένα κουβάρι. Ο Μπεκίμ Μπάλαϊ, που επιχείρησε να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με την αλβανική σημαία στα χέρια, δέχτηκε επίθεση με πλαστική καρέκλα! Οι αρχηγοί των δύο εθνικών ομάδων προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα – κάτι διόλου εύκολο. Ο αρχηγός των Αλβανών, Λορίκ Τσάνα, ευχαρίστησε μάλιστα τον ομόλογό του, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, που βοήθησε τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να βγουν από τον αγωνιστικό χώρο σώοι, κάτω από βροχή αντικειμένων, και κατόπιν δήλωσε: «Εμείς ήρθαμε εδώ για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Θέλαμε απλώς να πάρουμε τη σημαία και όλα θα ήταν υπό έλεγχο αν οι άνδρες ασφαλείας στο γήπεδο έκαναν τη δουλειά τους και προλάμβαναν τις επιθέσεις των οπαδών στους συμπαίκτες μου. Εχω τραυματισμό στο πρόσωπο, όπως κι αρκετοί άλλοι παίκτες. Γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να παίξουμε, ακόμα κι αν ο αγώνας συνεχιζόταν μπροστά σε άδειες εξέδρες». Η αλβανική ομάδα αρνήθηκε να ξαναβγεί στον αγωνιστικό χώρο λόγω των τραυματισμών και της κακής ψυχολογικής κατάστασης των παικτών της. Και γι’ αυτό τώρα ζητάει να της κατακυρωθεί η νίκη στα χαρτιά…

 

Scroll to top