16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΛΗΡΩΣΗ UEFA

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε

      Pin It

Πολλοί αναρωτιόΥνταν γιατί έπεσαν στον ίδιο προκριματικό όμιλο του Euro 2016 η Σερβία με την Αλβανία, αφού οι σχέσεις τους είναι τόσο ταραχώδεις… Γιατί δεν μπήκε, δηλαδή, κλειδάριθμος ώστε να κρατηθούν μακριά η μία από την άλλη στην κλήρωση.

 

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Οπως τον καιρό που δεν κληρώνονταν μεταξύ τους η Τουρκία με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Ή στα προκριματικά του Euro 2012, όταν αποκλείστηκε η περίπτωση «ζευγαρώματος» της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, λόγω της διαμάχης των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ρωσία και Γεωργία επίσης κρατήθηκαν χωριστά, ενώ όταν έγινε δεκτό ως μέλος της UEFA το Γιβραλτάρ, κατέστη σαφές ότι δεν θα κληρωνόταν με την Ισπανία η οποία δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, στις κληρώσεις των συλλογικών διοργανώσεων της UEFA τον περασμένο Αύγουστο, είχε ανακοινωθεί ότι δεν πρόκειται να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Κριμαία.

 

Για να πάρει τέτοια μέτρα σε κληρώσεις η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, πρέπει να συντρέχουν ένας ή περισσότεροι από τους εξής λόγους: Πρώτον, να μην υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών. Δεύτερον, να βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική ή ένοπλη σύρραξη μεταξύ χωρών. Και τρίτον, να έχει γίνει σχετικό αίτημα προς την UEFA από τη μία ή και τις δύο ομοσπονδίες. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ίσχυε κανείς από τους τρεις λόγους – και κυρίως ούτε η Αλβανία ούτε η Σερβία ζήτησαν να μην έρθουν αντιμέτωπες στην κλήρωση της Νίκαιας τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Γνωρίζοντας τον ψυχισμό των Βαλκάνιων λαών, σίγουρα θα πανηγύρισαν όταν η κληρωτίδα τις έφερε αντιμέτωπες! Σε αυτήν τη σημαδεμένη από τον σχετικά πρόσφατο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας γωνιά της Ευρώπης, ο αθλητισμός αρκετές φορές λειτουργεί ως προέκταση πολιτικών, εθνικών και εθνικιστικών εντάσεων. Και τέτοιες εντάσεις εκφράζονται μέσα από αθρόες συγκεντρώσεις ατόμων, όπως αυτές στις εξέδρες, για ένα (απλό;) ματς ποδοσφαίρου…

 

Β.Π.

 

Scroll to top