lepen-2

17/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν εναντίον Λεπέν

Πριν ακόμα ο σκύλος του κατασπαράξει τη γάτα της, ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, και η κόρη του Μαρίν, πρόεδρος του κόμματος, τρώγονταν σαν τον σκύλο με τη γάτα. Τώρα, δύο εβδομάδες μετά το... τραγικό γεγονός που ανάγκασε τη Μαρίν να εγκαταλείψει την πατρική στέγη, ένα άλλο μέτωπο έχει ανοίξει.
      Pin It

Για τη Μαρίν Λεπέν, που έχει πιστωθεί την άνοδο του κόμματος με την υιοθέτηση ενός πιο αποδεκτού στη συντηρητική κοινή γνώμη, ακροδεξιού προσωπείου, η αλλαγή στην ονομασία θα σημάνει διαζύγιο με το παρελθόν και παράλληλα πιθανή προσέλκυση ψηφοφόρων που δεν ένιωθαν «άνετα» με το βαρύ αντισημιτικό και ρατσιστικό κόμμα του πατέρα της.

Ο 86χρονος σήμερα Ζαν Μαρί Λεπέν, που ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο το 1972, είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα. «Μπορώ να καταλάβω τις εταιρείες ή τα πολιτικά κόμματα που αλλάζουν ονομασία όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά ένα κίνημα που συνεχίζει να μεγαλώνει… γιατί να αλλάξει κανείς το όνομά του; Δεν είναι μια εμπορική ονομασία», είπε ο Λεπέν στο ραδιόφωνο Europe 1. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι που δεν μπορούν να ταυτιστούν με το παρελθόν του κόμματος. Κακό του κεφαλιού τους!»

lepenΚι αφού τα είπε στο ραδιόφωνο, τα είπε και στον Nouvel Observateur, απευθυνόμενος αυτή τη φορά εμμέσως στην κόρη του. «Είναι πιθανόν», επανέλαβε, «να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Εθνικού Μετώπου γιατί δεν νιώθουν άνετα μέσα στο κόμμα. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα».

Οι σχέσεις μεταξύ των Λεπέν είναι θυελλώδεις εδώ και μήνες. Τον Ιούνιο ο μεταξύ τους καβγάς εξελίχθηκε δημόσια όταν ο πατέρας σχολίασε την εβραϊκή καταγωγή Γάλλου τραγουδιστή κάνοντας παράλληλα αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Η κόρη, που είδε τις προσπάθειές της να αλλάξει την εικόνα του κόμματος να υπονομεύονται, χαρακτήρισε το σχόλιο του πατέρα της «πολιτική γκάφα», ενώ ο σύντροφός της, Λουί Αλιό, που είναι το νούμερο δύο στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, είπε ότι πρόκειται για σχόλια «από πολιτική άποψη ανόητα και ανησυχητικά».

Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε, ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατηγόρησε την κόρη του ότι μεταμορφώνει το ακροδεξιό κόμμα του σε μια κομφορμιστική ομάδα «χωρίς ουσία».

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top