Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Απότομα κόπηκε η κεκτημένη ταχύτητα στο ΠΑΣΟΚ περί πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο και εγκατάλειψης της οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές. Η καλλιέργεια κλίματος υπερβολικής αισιοδοξίας από την κυβέρνηση οδήγησε σε στραπάτσο, όπως αποτυπώθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών, κάτι που με εύσχημο τρόπο ομολογούν στον μικρότερο εταίρο, αναγνωρίζοντας βιασύνη στους χειρισμούς αλλά και εύθραυστη κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

 

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη ολοένα και περισσότερα στελέχη αποκηρύσσουν πλέον την πόλωση μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος φροντίζει να πυροδοτεί, ενώ με έμφαση ακούστηκαν από χείλη υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ εκκλήσεις για συναίνεση και συνεννόηση. Για «ύστερη φάση της κρίσης» που βιώνει η χώρα η οποία δεν δικαιολογείται, από τα δημοσιονομικά μεγέθη έκανε λόγο χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

«Η οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα. Ναι, δεν είναι ακόμα ισχυρή, δεν είναι ακόμα αυτόνομη, δεν είναι ακόμα αυτάρκης. Τώρα μπαίνουμε σε αυτή τη φάση και όλα είναι εύθραυστα», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης. «Να σταματήσει η λογική του διπολισμού που καταστρέφει ό,τι είναι γύρω», συμπλήρωσε (ΣΚΑΪ).

 

«Η κυβέρνηση, πριν ανακοινώσει ότι θα βγει στις αγορές, θα έπρεπε να έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα υπάρχει μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα παρέχει ασφάλεια» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης (Ρ/Σ Στο Κόκκινο). Για την αρνητική πολιτική ατμόσφαιρα των ημερών, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες, όμως «η Ν.Δ. ρίχνει λάδι στη φωτιά», ενώ σύστησε «μια μίνιμουμ συναίνεση» για να ηρεμήσουν τα spreads (Real Fm). Χαρακτήρισε δε πιο βιαστικό απ’ όσο θα έπρεπε το βήμα της κυβέρνησης για απομάκρυνση του ΔΝΤ και απεμπλοκή από την τρόικα.

 

«Ας συνεννοηθούμε στα βασικά, η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά», διεμήνυσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Σε κομματικό επίπεδο, στους τριγμούς των τελευταίων ημερών προστίθενται και αποχωρήσεις. Την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή και από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να αποτελεί μήτρα παραγωγής γόνιμης πολιτικής» και η «μεταμόρφωση-μετονομασία του σε Δημοκρατική Παράταξη δεν λύνει κανένα πρόβλημα, εκτός από εκείνο της διατήρησης της εξουσίας».

 

Στην Κίνηση των 75

 

Η κ. Διαμαντοπούλου ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας το 2009, διορισθείσα από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση και συμμετέχει στην Κίνηση των 75 που έχουν ιδρύσει παπανδρεϊκά στελέχη.

 

Σε παράλληλο χρόνο, η υπό δημιουργία Δημοκρατική Παράταξη πραγματοποίησε την πρώτη της εκδήλωση με πρωτοβουλία υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ελιάς, παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, εστιάζοντας στον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας που οφείλει να παίξει ο χώρος «απέναντι σε ένα μικρό τεχνητό διπολισμό».

 

Δίνοντας το στίγμα των προσανατολισμών, ο Νίκος Μπίστης επισήμανε ότι με αυτή τη γραμμή πλεύσης που κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει περιθώριο συνάντησης» και σχολιάζοντας το σενάριο για προοδευτική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι το προοδευτικό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. «Η κυβέρνηση αυτή (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), συγκρινόμενη με αυτό που θέλει να την αντικαταστήσει, θα αποδειχτεί δύναμη σύνεσης που κράτησε τη χώρα όρθια», κατέληξε ο κ. Μπίστης, δείχνοντας τη σαφή προτίμησή του για το σημερινό σχήμα. Δεν παρέλειψε, τέλος, να καυτηριάσει τις έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη Δημοκρατική Παράταξη, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί να είναι κάποιοι «με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο να βάζουν τρικλοποδιά στην παράταξη».

 

Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το 32μελές Συντονιστικό της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, το οποίο πάντως ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα διεξαχθεί. Στις πολιτικές κινήσεις που στηρίζουν το εγχείρημα συνυπολογίζεται από χθες και η «Πρωτοβουλία Κέντρου», που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Scroll to top