17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στην κινδυνολογία

Η κυβέρνηση επιχειρεί να οξύνει το κλίμα έντασης ελπίζοντας ότι τα φοβικά σύνδρομα του εκλογκού σώματος θα ανακόψουν τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί συνειδητή επιλογή που σκοπό έχει να μπορέσει να συγκαλύψει το φιάσκο που υπέστει από την υπόθεση της δήθεν αποχώρησης από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης. Δίπλα του, ο Ν. Πππάς

«Η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί συνειδητή επιλογή που σκοπό έχει να μπορέσει να συγκαλύψει το φιάσκο που υπέστει από την υπόθεση της δήθεν αποχώρησης από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης. Δίπλα του, ο Ν. Πππάς EUROKINISSI

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης που η ίδια δημιούργησε, ελπίζοντας ότι αυτή η γραμμή άμυνας θα τις αποδώσει πολιτικά οφέλη και ποντάροντας πως τα φοβικά σύνδρομα που θα αναπτυχθούν στην κοινωνία θα της επιτρέψουν να ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται ότι θα την παρακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η στα όρια της αστειότητας, αν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει, η «επιθετική» προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, «από την άνοδο των σπρεντ μέχρι τη βουτιά του χρηματιστηρίου», δημιουργεί τη βεβαιότητα στην Κουμουνδούρου ότι «ο Αντώνης Σαμαράς έχει χάσει τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών και επιστρέφει στην κινδυνολογία του πρόσφατου παρελθόντος».

 

Οι δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνται στα όρια ενός παρελθοντολογικού, εμφυλιοπολεμικού λόγου, ερμηνεύονται από έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Η τακτική αυτή είναι έμπνευση του πρωθυπουργού και την υλοποιεί το πιο ακραίο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας».

 

Οι εξελίξεις

 

Η αίσθηση της απομόνωσης από εξωτερικό και εσωτερικό που εισπράττει η συγκυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις και τούτο γιατί «όσο περνά ο καιρός τα αδιέξοδα ογκώνονται» και το γεγονός ότι «η πανικόβλητη συγκυβέρνηση δεν διστάζει ούτε καν τις καταθέσεις των πολιτών να ρισκάρει, προκειμένου να παρατείνει λίγους μήνες τη θητεία της» δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό, από τον οποίο ο μόνος δρόμος διεξόδου «είναι η προσφυγή, συντεταγμένα και ομαλά, στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».

 

Είναι σαφές ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους το «θέμα των ημερών», δηλαδή εκείνο της δικαστικής διερεύνησης για το ενδεχόμενο δωροδοκίας βουλευτών, και να στραφούν στα πραγματικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Η δήλωση άλλωστε του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο ήταν χαρακτηριστική: «Οι υποκριτικές κραυγές, η κινδυνολογία, η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητή επιλογή που σκοπό έχει να μπορέσει να συγκαλύψει το φιάσκο που υπέστη από την υπόθεση της δήθεν αποχώρησης από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ».

 

Και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία τόνισε: «Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα ανταποκρίνεται στους πραγματικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία, για να μας βγάλει από την κρίση». Με λίγα λόγια, εκλογές και όχι παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας.

 

Αν και στην Κουμουνδούρου δεν έχει διαβιβαστεί αίτημα για να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας, στελέχη του κόμματος διατείνονται πως «αν κληθεί ο πρόεδρος του κόμματος, τότε θα πρέπει να κληθεί και ο πρωθυπουργός, και όχι μόνο για τις αναφορές του στο bank-run στο καφενείο της Βουλής».

 

Εκτίμηση

 

Η πολιτική ερμηνεία που επιχειρούν να δώσουν στελέχη του κόμματος είναι ότι «πιθανόν η υπόθεση να πάει στο αρχείο», εκτός κι αν προκύψουν «αστάθμητοι παράγοντες», όπως π.χ. να ζητηθούν με μηνυτήριες αναφορές να ανοίξουν υποθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως της Siemens, οι υποθέσεις Τσουκάτου, ναυπηγείων…

 

Παράλληλα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη που, όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης, «πρέπει να αφήνεται ελεύθερη να κάνει το έργο της, χωρίς παρεμβάσεις από τον οποιοδήποτε».

 

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται στον χώρο της Χρυσής Αυγής μετά την εισήγηση Ισίδωρου Ντογιάκου για παραπομπή του συνόλου των βουλευτών της στη Δικαιοσύνη. Νομικοί κύκλοι του κόμματος επισημαίνουν ότι «ο αριθμός των 300 βουλευτών δεν αλλάζει, ενώ παράλληλα ισχύει ο θεσμός της αναπλήρωσης βουλευτών στην περίπτωση που αυτοί στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα». Μια πρώτη απάντηση σε όσους χθες υποστήριζαν ερμηνείες περί «μεταβολής του αριθμού των βουλευτών και, άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή»…

 

Scroll to top