17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο Ζοσέ νικάει πάντα στις δηλώσεις»…

Το βιβλίο με στιγμές από την ποδοσφαιρική ζωή του Πεπ Γουαρδιόλα ρίχνει λάδι στη φωτιά.
      Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

REUTERS

REUTERS

Ο Πεπ Γουαρδιόλα για πολλούς είναι κορυφαίος προπονητής, για άλλους όχι. Αρκετοί τον συμπαθούν, κάποιοι όχι τόσο. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος. Δεν είναι αδιάφορος σε κανέναν.

 

Γι’ αυτό αναμένεται με αγωνία ένα βιβλίο που γράφτηκε γι’ αυτόν. Κυκλοφορεί σήμερα και στα αγγλικά ο τίτλος του είναι «Pep Confidential», «Πεπ εμπιστευτικό», δηλαδή.

 

Αναφέρεται στην πρώτη του χρονιά στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά όχι μόνο. Το έγραψε ο φίλος του, Μάρτι Περαρνάου, και σύμφωνα με τα αποσπάσματα που διέρρευσαν χθες, ρίχνει φως στην κάκιστη σχέση του Καταλανού προπονητή με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Μια κόντρα που ξεκίνησε και κορυφώθηκε όταν ο ένας ήταν στην Μπαρτσελόνα και ο άλλος στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Τον Απρίλιο του 2011 βρέθηκαν αντιμέτωποι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και το πρώτο ματς γινόταν στη Μαδρίτη. Το μεσημέρι, η ομάδα έτρωγε στο ξενοδοχείο και στην τηλεόραση έπαιζε η συνέντευξη Τύπου του Μουρίνιο. Ο Γουαρδιόλα είχε την πλάτη γυρισμένη και έτρωγε αμέριμνος. Ωσπου άκουσε τον Πορτογάλο να λέει: «Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο ειδών προπονητές. Οι πολλοί που διαμαρτύρονται για τους διαιτητές και οι λίγοι που δεν τους δίνουν σημασία. Τώρα πια, δημιουργήθηκε και τρίτη κατηγορία στην οποία ανήκει μόνος του ο Γουαρδιόλα: αυτών που παραπονιούνται, ενώ ευνοούνται».

 

Οι παίκτες ξεσηκώθηκαν και παρότρυναν τον προπονητή τους να απαντήσει το ίδιο βράδυ, παρότι ήξεραν την πάγια τακτική του «να μην απαντώ στις προκλήσεις του Μουρίνιο».

 

Φτάνοντας το βράδυ στο γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές των «μπλαουγράνα» ευχήθηκαν καλή τύχη στον κόουτς, ο οποίος δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί μπροστά στους δημοσιογράφους άκουσε τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, Αντονι Θουμπιθαρέτα, να του λέει: «Δεν απαντάμε, Πεπ, έτσι; Δεν απαντάμε. Κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Χαμηλά τους τόνους».

 

Ο Γουαρδιόλα μπήκε ήρεμος στην αίθουσα και ξεκίνησε: «Ο κύριος Μουρίνιο πήρε μόνος του την άδεια να με αποκαλεί Πεπ. Ετσι, θα τον λέω κι εγώ Ζοσέ. Αύριο το βράδυ θα κοντραριστούμε στο γήπεδο. Εξω απ’ αυτό κέρδισε τη μάχη. Ολη τη σεζόν αυτό κάνει. Νικάει στις δηλώσεις. Αν θέλει το Τσάμπιονς Λιγκ εκτός αγωνιστικού χώρου, μπορεί να το παραλάβει. Σε αυτό το δωμάτιο, είναι το γαμ… αφεντικό. Αλλά μόνο εδώ».

 

Αυτό ήταν. Ο ήρεμος Πεπ έσπασε. Εξερράγη. Αλλά ενέπνευσε τους παίκτες του. Μόλις μπήκε στο ξενοδοχείο, αποθεώθηκε απ’ όλους. Και 24 ώρες μετά, η Μπαρτσελόνα πέρασε νικηφόρα με 2-0 από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

 

Στην ίδια έκδοση, αποκαλύπτεται και ένα όνειρο του Πεπ Γουαρδιόλα. Αποκλείοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ισπανός προπονητής πήγε την επόμενη μέρα στο «Ολντ Τράφορντ» για τον ημιτελικό Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε. Από εκεί θα προέκυπτε ο αντίπαλος των Καταλανών στον τελικό. Ο προπονητής γύρισε στον βοηθό του Μανέλ Εστιάρτε και του είπε: «Μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα εδώ μέσα. Με βλέπω κάποια στιγμή στον πάγκο της Γιουνάιτεντ»…

 

Οπως σημειώνει και ο συγγραφέας του βιβλίου, «ο Γουαρδιόλα νιώθει μεγάλο θαυμασμό, σχεδόν ευλάβεια, για τους θρυλικούς συλλόγους και παίκτες της Ευρώπης»…

 

Scroll to top