17/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος ανακοινώσεων και εντυπώσεων

Η σερβική και η αλβανική ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ρίχνουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τη διακοπή του αγώνα και ζητούν να τον κερδίσουν στα χαρτιά.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Ο επεισοδιακός αγώνας του Βελιγραδίου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, που ξεκίνησε αλλά δεν τελείωσε ποτέ, συνεχίζεται πλέον στα γραφεία των δύο ομοσπονδιών.

 

Τα επεισόδια και τις γροθιές έχουν αντικαταστήσει οι ανακοινώσεις, με τους μεν να ρίχνουν το φταίξιμο στους δε –και οι δύο να ζητούν να τους κατακυρωθεί το ματς για τα προκριματικά του Euro 2016 στα χαρτιά.

 

Την αρχή έκανε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σερβίας που με μακροσκελές κείμενο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της κατηγόρησε την αντίστοιχη ομοσπονδία της Αλβανίας ότι ήταν μέρος μιας πολιτικής συνωμοσίας «με μοναδικό στόχο να πετύχει τη διακοπή της αναμέτρησης».

 

Συγκεκριμένα γράφει: «Το επεισόδιο από μόνο του και η συμπεριφορά των Αλβανών ποδοσφαιριστών, του προπονητικού τιμ και της όλης αποστολής δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολία ότι είναι όλοι μέλη ενός συγχρονισμένου σχεδίου για να διακοπεί ο αγώνας. Στο όνομα της αλήθειας και της δικαιοσύνης ούτε θέλουμε ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε στους παραβάτες που βεβήλωσαν το ποδόσφαιρο να παρουσιάζονται ως θύματα».

 

Η απάντηση της αλβανικής πλευράς ήταν ακόμα πιο μακροσκελής και συναισθηματικά φορτισμένη και ξεκίνησε με την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Αρμάντο Ντούκα και άλλοι επίσημοι δέχθηκαν βροχή από κομμάτια τσιμέντου στις εξέδρες του γηπέδου της Παρτιζάν.

 

Κατόπιν αναφέρθηκε στους παίκτες: «Με χτυπήματα στο κεφάλι, μελανιές και αμυχές, οι ποδοσφαιριστές της Αλβανίας ήταν συγκλονισμένοι και ψυχολογικά επηρεασμένοι, ανίκανοι να παίξουν ποδόσφαιρο σε τόσο άσχημες συνθήκες», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνέταξε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ομοσπονδίας Γκασμέντ Μάλο. Και συνέχισε: «Ομως τα σερβικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν το φταίξιμο στα ωραία μας παιδιά, εφευρίσκοντας μάλιστα γελοίες ιστορίες, όπως αυτή που θέλει τον αδελφό του πρωθυπουργού μας να είναι εκείνος που κατηύθυνε τον δρόνο! Είναι αποκαρδιωτικό να ακούει κανείς τις δηλώσεις της σερβικής ομοσπονδίας που δεν έχει το κουράγιο να αναλάβει την ευθύνη για την παντελή αποτυχία της να οργανώσει με ασφάλεια ένα αθλητικό γεγονός. Είναι ανίκανη να καταδικάσει τη βία, τις ακρότητες και τον ρατσισμό που όλοι είδαμε στο Βελιγράδι. Αντίθετα βγάζει ανακοινώσεις με πολιτικό περιεχόμενο που έχουν μοναδικό στόχο να υπερασπιστούν τις ντροπιαστικές πράξεις ρατσιστικής βίας και την αντιαθλητική συμπεριφορά παικτών, οπαδών, της αστυνομίας και του προσωπικού ασφαλείας».

 

Ειδικά όσον αφορά τους security και την αστυνομία, η αλβανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι παίκτες της δέχθηκαν επίθεση. Συγκεκριμένα ο Αλβανός εξτρέμ της Λίτεξ Λόβετς, Αρμάντο Βαγιούσι, δήλωσε: «Οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν να μας χτυπούν. Τρέξαμε προς τη φυσούνα, όμως δεν μας προστάτεψε κανείς. Αντίθετα, μας χτυπούσαν και οι αστυνομικοί και οι security. Πριν μπω στον διάδρομο των αποδυτηρίων ένιωσα ένα γκλομπ της αστυνομίας να μου χτυπάει το γόνατο!».

 

Δηλώσεις όμως έκανε και ο τεχνικός της Σερβίας, Ντικ Αντβοκαατ, που υποστήριξε ότι οι οπαδοί στο Βελιγράδι προκλήθηκαν και αντέδρασαν έτσι: «Ηταν μια ξεκάθαρη προβοκάτσια και πρόκληση προς τον σερβικό λαό. Αγγιξε ευαίσθητα συναισθήματα», είπε ο Ολλανδός προπονητής που δήλωσε «ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά των παικτών μου. Εδειξαν το επίπεδο του επαγγελματισμού και της κουλτούρας τους».

 

Scroll to top