19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευάγγελος Βενιζέλος: από τη σιγουριά στην αναδίπλωση

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την αντιπαράθεση να οδηγείται στα άκρα.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τον ίδιο του τον εαυτό έχει βαλθεί να διαψεύσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο που κατέληξε σε φιάσκο για τη δικομματική κυβέρνηση, την ώρα που στο κόμμα του η αντιπαράθεση με τους παπανδρεϊκούς τείνει να βγει εκτός ορίων.

 

Μόλις στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Νέα Υόρκη ο κ. Βενιζέλος, με απόλυτη σιγουριά και μεταδίδοντας αίσθηση άμεσων θετικών εξελίξεων, δημοσίως αναφερόταν στην ανάγκη «να φύγουμε» από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας, «γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας», ενώ χαρακτήριζε την παρουσία του ΔΝΤ «στην καρδιά της ευρωζώνης» κάτι έκτακτο και παροδικό, που «δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν».

 

Υπό τα νέα δεδομένα και στην προσπάθειά του να αναδιπλωθεί, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για το αποτυχημένο σχέδιο «στα τυφλά» που υιοθέτησε από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε χθες να απορεί για τη σχετική συζήτηση που κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ειπώθηκε ότι η Αθήνα θα προβεί σε πρόωρες και μονομερείς κινήσεις «χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ασφάλεια».

 

«Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο», πρόσθεσε διευκρινιστικά ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

 

Γενικόλογα και αποφεύγοντας επιμελώς κάθε αναφορά σε χρονοδιαγράμματα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «στόχος μας είναι η έξοδος από το Μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, η επάνοδος στους κανονικούς θεσμούς της Ευρώπης», παραθέτοντας όμως τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Πολιτική σταθερότητα, εθνική συναίνεση, σεβασμός στις θυσίες του λαού και τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και εθνικό καθήκον αλήθειας χωρίς ψευδείς υποσχέσεις».

 

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, και ενδεικτική της αβεβαιότητας που επικρατεί στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η επισήμανσή του ότι, εφόσον δεν ισχύουν οι προαναφερθέντες όροι «τότε φυσικά δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας». Για πολλοστή φορά, τέλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι κατηγορίες, οι υπαινιγμοί, το πολιτικό ρίσκο και όλα αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό αναπαράγονται στο εξωτερικό».

 

Πόλεμος με παπανδρεϊκούς

 

Την ίδια στιγμή, εντός ΠΑΣΟΚ και εν όψει συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, η σύγκρουση με τους διαφωνούντες της Χαριλάου Τρικούπη οδηγείται στα άκρα. Ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει ότι επιθυμεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την αμφισβήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία εξαπέλυσαν επίθεση στον Μ. Καρχιμάκη για τις 4.000 υπογραφές, με τον παπανδρεϊκό πρώην γραμματέα να απαντά «θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας».

 

Scroll to top