mesi

19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

10 χρόνια, στιγμές, στόχοι

Ο Λιονέλ Μέσι έκλεισε μια δεκαετία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και κάνει τον απολογισμό του σχεδιάζοντας το μέλλον.
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Τον Οκτώβριο του 2004, η Ελλάδα ζούσε ακόμα στο παραμορφωτικό μεθύσι των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε διοργανώσει και του Euro το οποίο είχε κατακτήσει στις αρχές Ιουλίου. Στις ΗΠΑ μαινόταν η προεκλογική μάχη μεταξύ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Τζον Κέρι, ενώ ο ουρανός πάνω από τα παγκόσμια χρηματιστήρια ήταν ακόμη ανέφελος. Η κρίση χρέους σε Ευρώπη και Αμερική θα ερχόταν αρκετά χρόνια αργότερα.

 

Στις 10 Οκτωβρίου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Κρίστοφερ Ριβ, που είχε ενσαρκώσει τον «Σούπερμαν» στη μεγάλη οθόνη. Εξι μέρες αργότερα, στις 16 του μηνός, ένας μικροκαμωμένος πιτσιρικάς θα έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Οσοι βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο «Μοντζουίκ» της Βαρκελώνης για τη νίκη των «μπλαουγράνα» με 1-0 επί της Εσπανιόλ δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι βρίσκονταν μπροστά στον νέο «Σούπερμαν» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

 

Στο 82ο λεπτό, ο Φρανκ Ράικαρντ απέσυρε τον Ντέκο στον πάγκο και χάρισε την πρώτη του συμμετοχή στον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός ήταν τότε 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών. Πέρασε σχεδόν απαρατήρητος εκείνο το απόγευμα, αλλά ο ίδιος κράτησε τη φανέλα για να τη δώσει στη μητέρα του, Σέλια. Ηταν η πιστοποίηση ότι οι κόποι της οικογένειας, που τον είχε στείλει στη Βαρκελώνη από τα 13 του για να μείνει στη Μασία και να εξασφαλίσει το μέλλον του, είχαν πιάσει τόπο.

 

Δέκα χρόνια αργότερα, η τροπαιοθήκη του έχει 4 Χρυσές Μπάλες, 3 μετάλλια Τσάμπιονς Λιγκ, 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 τίτλους πρώτου σκόρερ στην Πριμέρα Ντιβισιόν και πολλές άλλες διακρίσεις. Εχει κατακτήσει συνολικά 21 τίτλους με την Μπαρτσελόνα, με τη φανέλα της οποίας έχει σημειώσει 361 τέρματα…

 

Δέκα χρόνια αργότερα, εκείνο το αμούστακο 17χρονο παιδί έχει γίνει πατέρας, είναι ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης Μπαρτσελόνα όλων των εποχών και ένα παγκόσμιο είδωλο. Και είναι μόλις 27 χρόνων…

 

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ

 

Πώς είναι δυνατόν να συμπυκνωθούν σε μόλις 10 στιγμές όλες οι φορές που ο Λιονέλ Μέσι έχει αναγκάσει θεατές και τηλεθεατές να πεταχτούν από το κάθισμά τους και να φωνάξουν «τι έκανε ο άνθρωπος!» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου… Μπροστά σ’ αυτή την αντικειμενική αδυναμία, απλώς καταγράφει κανείς μερικές στιγμές-σταθμούς.

 

# Το πρώτο γκολ (Μάιος 2005)

 

Εναν μήνα πριν συμπληρώσει τα 18 χρόνια του, ο Μέσι μπαίνει αναπληρωματικός στον αγωνιστικό χώρο και 17 δευτερόλεπτα αργότερα σκοράρει κατά της Αλμπαθέτε με μια καταπληκτική λόμπα. Ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ ως οφσάιντ, όμως ο μικρός «δεν μασάει». Λίγο αργότερα, δέχεται την πάσα του Ροναλντίνιο, επιχειρεί ξανά τη λόμπα και η μπάλα καταλήγει πάλι στα δίχτυα. Αυτή τη φορά μετράει…

 

# Το ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ» (Φεβρουάριος 2006)

 

Η Τσέλσι είχε αήττητο σερί 49 αγώνων μέσα στην έδρα της. Ομως δεν έμελλε να τις κάνει 50. Ενας πιτσιρίκος με τη φανέλα Νο 30 της Μπαρτσελόνα έχει τρελάνει τους αμυντικούς των «μπλε» και δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Δεν μπορούν να τον σταματήσουν διαφορετικά. Μέχρι που ο Ασιερ ντελ Ορνο τον «ξαπλώνει» και αποβάλλεται. Ηταν ο αγώνας στον οποίο ο Λιονέλ Μέσι απέκτησε τα ευρωπαϊκά γαλόνια του.

 

# Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (Μάρτιος 2007)

 

Το ματς της απόλυτης επιβεβαίωσης. Τότε που πιστοποιήθηκε ότι ο μικροκαμωμένος 19χρονος της Μπαρτσελόνα ήταν πράγματι ο διάδοχος του Ντιέγο Μαραντόνα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τρεις φορές προηγήθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης και τρεις φορές την ισοφάρισε ο Μέσι, σε ένα ματς που θυμάται με τρόμο ο Φάμπιο Καναβάρο, η «Χρυσή Μπάλα» εκείνης της χρονιάς.

 

# Το γκολ α λα Μαραντόνα (Απρίλιος 2007)

 

Κόπα δελ Ρέι, με αντίπαλο τη Χετάφε. Ο Μέσι πετυχαίνει ένα γκολ που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίφημη κούρσα του Ντιέγο Μαραντόνα στο ματς με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986. Οι ομοιότητες είναι πολλές. Και οι δύο πήραν την μπάλα κοντά στη σέντρα, στη δεξιά πλευρά, έτρεξαν περίπου 10 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας περίπου την ίδια απόσταση (62 μέτρα ο Ντιεγκίτο, 60 μέτρα ο Λιονέλ), αμφότεροι ακούμπησαν την μπάλα 13 φορές, προσπέρασαν πέντε παίκτες και σκόραραν ενώ προσπαθούσε να τους κόψει ο έκτος…

 

# Το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο (Αύγουστος 2008)

 

Η ομοσπονδία της Αργεντινής ήθελε τον Μέσι στην Ολυμπιακή ομάδα της. Η Μπαρτσελόνα ήθελε τον παίκτη στη Βαρκελώνη, καθώς έπαιζε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. Η FIFA τού είπε να ταξιδέψει στην Κίνα, το CAS όπου κατέφυγε ο καταλανικός σύλλογος γνωμοδότησε ότι έπρεπε να ταξιδέψει στην Ισπανία. Εκεί επενέβη ο νέος τεχνικός της ομάδας, Πεπ Γουαρδιόλα. Μίλησε στο τηλέφωνο με τον παίκτη, κατάλαβε ότι ο μικρός ήθελε να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και του είπε: «Απόλαυσέ το». Ο Μέσι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και εννέα μήνες αργότερα οδήγησε την Μπαρτσελόνα στο τρεμπλ…

 

# Το «καλωσόρισμα» στον Μουρίνιο (Νοέμβριος 2009)

 

Μερικούς μήνες νωρίτερα, οι Καταλανοί είχαν επικρατήσει στη Μαδρίτη με 6-2 με δύο γκολ του Μέσι. Πολλοί θεωρούσαν ότι εκείνο ήταν το απόλυτο. Ομως ο τρόπος με τον οποίο «υποδέχθηκε» η Μπαρτσελόνα τον Ζοσέ Μουρίνιο, που είχε αναλάβει εκείνη τη σεζόν τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν αποστομωτικός. Ο Μέσι έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ζωής του, αλλά χωρίς να σκοράρει. Σε ρόλο δεκαριού, ίσως προαναγγέλλοντας τα μελλούμενα.

 

# «Σκοτώνοντας» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Μάιος 2009 & Μάιος 2011)

 

Ρώμη 2009 και Λονδίνο 2011. Δύο τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ, αμφότεροι κατά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει και στους δύο, με το γκολ στη Ρώμη με κεφαλιά να έχει μείνει αξέχαστο. Ηταν μάλιστα το πρώτο γκολ που πετύχαινε κατά αγγλικής ομάδας. Επέλεξε την κατάλληλη στιγμή.

 

# Το γκολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων (Δεκέμβριος 2009)

 

Η Εστουδιάντες του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν είχε αγκαλιάσει το τρόπαιο, έως ότου ήρθε ο Πέδρο να ισοφαρίσει στο 89’. Στην παράταση μίλησε η κλάση του Μέσι. Η μπάλα χτύπησε στο στήθος, εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο θυρεός της Μπαρτσελόνα και κατέληξε στα δίχτυα. Οι οπαδοί των «μπλαουγράνα» υποστηρίζουν ότι εκείνο το γκολ το σημείωσε ο Μέσι με την… καρδιά του. Ηταν το τέρμα που τους χάρισε τον έκτο τίτλο τους για το 2009.

 

# Ο ευρωπαϊκός ημιτελικός με τη Ρεάλ Μαδρίτης (Απρίλιος 2011)

 

Η Μπαρτσελόνα πέρασε νικηφόρα από τη Μαδρίτη, με 2-0, χάρη στον μικρό «στρατηγό» της που πέτυχε δύο γκολ. Ειδικά το δεύτερο είναι ένα από τα ωραιότερα τέρματα των τελευταίων χρόνων στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα σόλο χαρακτηριστικό της κλάσης του Αργεντινού μαέστρου.

 

# Ο τελικός του Μουντιάλ (Ιούλιος 2014)

 

Ο Μέσι δεν σκόραρε, δεν νίκησε, δεν πανηγύρισε. Ομως ήταν ο πρώτος τελικός Μουντιάλ της καριέρας του… Και η εικόνα του στο τέλος, όταν οι Γερμανοί είχαν ήδη αγκαλιάσει το τρόπαιο, ήταν μια από τις πιο δυνατές της διοργάνωσης.

 

 

…………………………………………………………………..

 

ΟΙ 10 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

Εχουν περάσει 10 χρόνια από το ντεμπούτο του, έχει κατακτήσει αμέτρητους συλλογικούς και ατομικούς τίτλους, αλλά είναι μόνο 27 χρόνων. Κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Λιονέλ Μέσι. Πάντως υπάρχουν ακόμα κορυφές που του απομένουν να κατακτήσει:

 

# Του λείπει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο

 

Να τι έχουν ο Ντιέγο Μαραντόνα και ο Πελέ και δεν έχει ο άσος από το Ροζάριο. Φέτος παρακολούθησε τη Γερμανία να σηκώνει το τρόπαιο, έχοντας το μετάλλιο του φιναλίστ στο στήθος. Στο επόμενο Μουντιάλ θα είναι 31 χρόνων, ακόμα στα ντουζένια του δηλαδή…

 

# Στο παλμαρέ του δεν υπάρχει Κόπα Αμέρικα

 

Η Αργεντινή ήταν δεύτερη στη διοργάνωση του 2007 και έβδομη σε αυτή του 2011. Η μεγάλη του ευκαιρία είναι του χρόνου, στα γήπεδα της Χιλής.

 

# Το ρεκόρ του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην Πριμέρα Ντιβισιόν

 

Ο Τέλμο Θάρα είχε πετύχει 251 γκολ και ο Λιονέλ Μέσι έχει φτάσει στη δεύτερη θέση με 249. Εϊμπαρ, Ρεάλ Μαδρίτης, Θέλτα, Αλμερία είναι οι επόμενες αντίπαλοι της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να πέσει το μεγάλο αυτό ρεκόρ…

 

# Του λείπουν 4 γκολ για να φτάσει τον Ραούλ στο Τσάμπιονς Λιγκ

 

Ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης κρατάει το ρεκόρ της διοργάνωσης με 71 τέρματα (66 με τη «βασίλισσα» και 5 με τη Σάλκε). Ο Μέσι βρίσκεται στα 67, ενώ κυνηγάει και τον Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει 70.

 

# Ο Ραούλ είχε σημειώσει 77 γκολ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

 

Ο Μέσι έχει 68 γκολ μέχρι στιγμής, πίσω από τους Ραούλ (77), Κριστιάνο Ρονάλντο (71) και Φίλιπο Ινζάγκι (70).

 

# Το ρεκόρ των 1.282 γκολ του Πελέ είναι ακόμα μακριά…

 

Ο Βραζιλιάνος είχε πετύχει 760 τέρματα σε 831 επίσημες αναμετρήσεις και τα υπόλοιπα σε φιλικά. Ο Μέσι έχει 400 γκολ συνολικά, τα 361 εκ των οποίων σε επίσημους αγώνες.

 

# Είναι δεύτερος σκόρερ της εθνικής Αργεντινής

 

Με τα 44 γκολ του για την «αλμπισελέστε», έχει προσπεράσει τον Μαραντόνα (34) και τον Κρέσπο (35), όμως βρίσκεται ακόμη πίσω από τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα που έχει 55.

 

# Ο Κριστιάνο έχει το ρεκόρ γκολ σε μια σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ

 

Συγκεκριμένα ο Πορτογάλος κατέρριψε πέρσι το ρεκόρ των 14 γκολ του Μέσι, σημειώνοντας 17 στην πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης προς τον τίτλο.

 

# Κορυφαίος σκόρερ των Μουντιάλ είναι ο Κλόζε

 

Αυτός ο στόχος είναι πραγματικά δυσθεώρητος. Ο Μέσι έχει μόλις 5 τέρματα σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μίροσλαβ Κλόζε (16), Ρονάλντο (15), Γκερντ Μίλερ (14), Ζιστ Φοντέν (13) και Πελέ (12) βρίσκονται πολύ μπροστά…

 

# Κορυφαίος σκόρερ σε ένα Μουντιάλ είναι ο Φοντέν

 

Το ρεκόρ του Ζιστ Φοντέν παραμένει ακατάρριπτο από το 1958. Για να τον φτάσει, ο Μέσι χρειάζεται να πετύχει 13 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018.

 

Scroll to top