19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Pono

Tο μέλλον της μουσικής;

      Pin It

Μοιάζει με σοκολάτα Toblerone, σύμφωνα με τις κριτικές, και υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας δίνοντας τη δυνατότητα για… «καθαρή» ακρόαση. Το όνομά του είναι Pono που στη χαβανέζικη γλώσσα σημαίνει καθαρότητα, ενάρετος. Οι δημιουργοί του ηχοσυστήματος οραματίστηκαν μια μεγάλη επανάσταση στη μουσική: έναν φορητό player που θα μπορεί να αναπαράγει μουσική σε FLAC αρχεία χωρίς συμπίεση, όπως γίνεται στην περίπτωση των format mp3 και άλλων τύπων αρχείων.

 

To Pono ήταν το όνειρο του μεγάλου μουσικού Neil Young που οραματίστηκε να προσφέρει στο κοινό του τη μουσική όπως την έχει φανταστεί ο συνθέτης, δηλαδή επιστρέφοντας στη στιγμή και την εμπειρία της αρχικής ηχογράφησης. Αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι η συσκευή Pono, που ξεπέρασε κάθε όριο στην πλατφόρμα crowdfunding KickStarter, συγκεντρώνοντας έξι εκατομμύρια δολάρια που αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο ποσόν που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

 

Ξεκίνησε έχοντας ως αρχική ιδέα την παροχή streaming μουσικής, την οποία γρήγορα εγκατέλειψε εξαιτίας των περιορισμών του bandwidth. Εξασφαλίζοντας την υποστήριξη εμβληματικών προσωπικοτήτων της μουσικής βιομηχανίας όπως Elton John, Pearl Jam κ.ά. πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά σε τιμή περίπου 400 δολαρίων και 64 GB εσωτερική αποθήκευση και δυνατότητα επέκτασης καθώς και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ όπως τα συμβατά ακουστικά.

 

Σημαντική παράμετρο αποτελεί το κόστος κάθε δίσκου που υπολογίζεται σε 15-25 δολάρια ανά άλμπουμ λόγω της εξαιρετικής πιστότητας των αρχείων

 

Πληροφορίες: http://www.ponomusic.com/#home

 

Αλεξάνδρα Λεφοπούλου

 

Scroll to top